Исхрана

Имате вишок банани? Искористете ги за овој вкусен посен рецепт

Овој рецепт за посен леб од банана е одлична опција за оние кои бараат поздрава алтернатива на традиционалниот леб од банана.

Употребата на путер од бадем додава кремаст вкус, а исто така додава протеини и здрави масти. Плус, многу лесно се прави и не ви треба никаква фенси опрема!

Состојки:

3 зрели банани (пасирани)
125 грама путер од бадем (ние испробавме со 100% путер од бадем)
60 мл јаворов сируп (или течен засладувач по избор)
1 лажиче екстракт од ванила
1 лажичка прашок за пециво
1/2 лажичка сода бикарбона
1/2 лажиче цимет
1/4 лажичка сол
180 грама интегрално пченично брашно
60 ml млеко од растително потекло (како што се бадемово или млеко од соја)

Инструкции:

Загрејте ја рерната на 180°C. Намачкајте ја тавата за леб од со малку масло или обложете ја со хартија за печење.

Во голем сад за матење, изгмечете ги зрелите банани со вилушка додека не се изедначи.

Реклама biskviti za deca

Во садот додајте ги путерот од бадеми, јаворовиот сируп и екстрактот од ванила и добро измешајте додека сè добро не се соедини.

Во посебен сад за матење изматете ги прашокот за пециво, содата, циметот, солта и интегралното пченично брашно.

Полека додајте ги сувите состојки во смесата со банана и мешајте додека сè добро не се соедини.

Постепено сипувајте го растителното млеко и мешајте додека тестото не стане мазно и кремасто.

Истурете го тестото во подготвената тава за леб и измазнете ја површината со шпатула. По желба можете да ставите една банана исечена на половина, како на сликата.

Печете околу 45-50 минути или додека чепкалка за заби боцната во центарот не излезе чиста.

Оставете го лебот да се излади во тавата неколку минути пред да го префрлите на решетка за целосно да се излади.

Исечете го и послужете го лебот како што е, или намачкајте малку путер од бадем одозгора за дополнителен поттик на вкусот!

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button