COVID-19Имунолошки системНастинка и грип

Дали треба да примам вакцина против грип оваа година? Медицинските експерти одговорија на најчестите прашања

Како што започнува сезоната на грип, ова прашање – заедно со други проблеми -циркулира меѓу семејствата, училиштата и работното место.

Но, оваа година, со сè што се случува во светот, разбирливо е дека можеби сте загрижени.

Експертите се особено загрижени во 2020 година дека сезонскиот грип може да стане товар за болниците, кои веќе се грижат за приливот на пациенти со КОВИД-19.

Грипот и COVID-19 исто така имаат слични симптоми и може да бараат слична опрема од болниците и здравствените лаборатории, што ја прави двојната епидемија уште позагрижувачка.

Дознајте повеќе за тоа како функционираат вакцината против грип и зошто здравствените експерти сметаат дека вакцинацијата е толку важна.

Реклама

1. Како се прави вакцина против грип?

 • Експертите за грип ширум светот следат различни варијации на грип или соеви и поминуваат низ интензивен процес на истражување за да утврдат кои видови можат да бидат најчести во одредена сезона.
  Овој процес на истражување помага да се создаде вакцина против грип што е специфична за вообичаените соеви на грип кои се очекуваат таа зима.
  Сепак, вирусите на грип се разликуваат секоја година, што значи дека некои сезони на грип се полоши, а некои години вакцината против грип може да биде помалку ефикасна.

2. Како функционира вакцината против грип?

 • Нашиот имунолошки систем е бесконечно прилагодлив, но главниот недостаток е што му треба време да научи како да се бори против разни вируси, затоа обично се разболувате кога ќе бидете изложени на нешто како грип за прв пат. Можеме да го „хакираме“ тој систем со вакцини, кои му даваат на вашето тело потребни информации за да се бори против нешто без да се разболи.
  Антителата се она што телото го користи за борба против инфекциите и тие стануваат посилни кога веќе сте биле изложени на вирусот.
  Значи, ако сте примиле вакцина против грип и кашлица и некој околу вас има грип, вашиот имунолошки систем веќе видел грип и вежбал да го уништи. Ова значи дека ако воопшто се разболите, тоа ќе биде помалку сериозно.

3. Дали може да добиете грип од вакцината?

 • Кога примате инјекција, вашиот имунолошки систем прави антитела против мртви вируси и тие антитела ве штитат од заразување со жив вирус.За оние кои биле вакцинирани против грип и сè уште добиваат грип за време на сезоната на грип, симптомите се често поблаги како резултат на вакцинацијата.

4. Кои несакани ефекти треба да ги очекувам?

 • Најчестите несакани ефекти со инјектираната вакцина се осетливост, црвенило или оток на местото на инјектирање.
  Иако не секој ќе ги почувствува, добро е да се испланираат однапред неколкудневни болки во мускулите на раката на која се аплицира вакцината, за секој случај. Повеќето луѓе ја избираат својата не-доминантна рака за да ја примат вакцината.
  Исто така е можно да се развие ниска температура, главоболка или гадење, овие симптоми треба да исчезнат по еден ден или два.
  Сериозни несакани ефекти се прилично ретки, а профилот на ризик е многу помал од ризикот што би го имале од самиот грип.

Контактирајте го вашиот лекар ако имате висока температура или знаци на сериозна алергиска реакција како што се отежнато дишење, вртоглавица или забрзано чукање на срцето. Овие знаци најверојатно ќе се појават за неколку минути до неколку часа по приемот на вакцината и може да се третираат со медицински третман.

5. Кога е најдобро време да се вакцинирате?

 • Дефинитивно не чекајте ако имате шанса! Ако ви понудат вакцина против грип, тоа е затоа што веќе постои и се шири грип.

6.Каде треба да се обратам за вакцина против грип?

 • Вакцината против грип може да ја добиете во ординацијата на вашиот лекар. Едноставно закажете термин со лекар за преглед и вакцинација против грип.

7.Дали моите мали деца исто така треба да вакцинираат против грип?

 • Да, вакцините против грип се препорачуваат за сите деца на возраст од 6 месеци и постари. Најмладата препорачана возраст е 6 месеци.
  Децата се изложени на ризик од сериозни компликации од грип, како што се пневмонија, дехидратација, оток на мозокот и ретка смрт.
  Затоа е толку важно децата да се вакцинираат. Исто така, помага во спречување на напуштање на училиштата и ризик од хоспитализација.

8.Зошто мора да се вакцинирам секоја година?

 • Вирусите се менуваат бидејќи гените за тој вирус се менуваат. Некои вируси се менуваат многу малку, а други, како грип, често се менуваат, а понекогаш и во многу гени.
  Поради ова, грипот може да „рекомпонира“ парчиња од геномот со други сродни вируси и да создаде целосно нов вид. Се случува секоја година, така што секоја година треба да правиме нова вакцина.

9.Јас сум млад и здрав. Дали сепак треба да се вакцинирам?

 • Да! Во нормалната сезона на грип, хоспитализациите можат да го преплават здравствениот систем и оваа година имаме глобална пандемија, па затоа е особено важно за сите да се вакцинираат. Иако повеќето смртни случаи се од КОВИД-19 и грип кај луѓе постари од 50 години, има и смртни случаи кај деца, па дури и кај лица на возраст меѓу 20 и 30 години.

10.Дали треба да се вакцинирате ако сте бремени или доите?

 • Да, бремените жени и доилките треба да се вакцинираат против грип. Бремените жени треба да добијат  инјекции, а не интраназна вакцина.
  Бремените жени имаат поголем ризик од сериозни болести предизвикани од грип.
  Симптоми на грип, како што е висока температура, исто така може да влијае на фетусот.
  Примањето вакцина против грип за време на бременоста може исто така да го заштити новороденчето од грип по раѓањето, бидејќи мајката ги пренесува своите антитела на бебето преку плацентата.

11.Ако веќе имав грип, дали треба да се вакцинирам истата година?

 • Сезоната на грип обично започнува во октомври и трае до март. Ако сте заболеле од грип пред октомври, сепак сте чувствителни на претстојната сезона на грип и треба да се вакцинирате.
  Исто така, ако имате грип во тековната сезона на грип, сепак може да бидете подложни на други видови на грип што циркулираат во таа сезона и сепак треба да примите вакцина за грип.

12.Никогаш не добивам грип! Зошто треба да ја примам вакцината?

 • Има прв пат за сè, а тоа вклучува и грип. Дури и ако сте во добра здравствена состојба ако се разболите од грип тоа може да има последици за луѓе околу вас. Луѓето со хронични здравствени состојби, бебиња, бремени жени и стари лица се изложени на ризик. Луѓето кои се опоравиле од КОВИД-19 веројатно се особено чувствителни на грипот и оваа година.

13.Јас веќе носам маска и социјално се дистанцирам. Зошто ми треба вакцина?

 • За жал, како што видовме, тоа не е превентивна мерка која целосна нѐ заштитува. Исто како што носењето маска им помага и на другите да бидат безбедни, вакцината против грип покрај тоа што ве заштитува вас, ги заштити и ранливите луѓе околу вас кои не можат да вакцинираат против грип.
  Со примањето вакцина против грип, исто така, му помагате на вашиот локален здравствен систем така што болниците, чекалните и лекарските ординации ќе останат достапни за луѓето со КОВИД-19 додека трае пандемијата.

14.Дали вакцината против грип е ефикасна во спречувањето на короната?

 • Не, вакцината против грип нема да заштити од КОВИД-19. Грипот и коронавирусот се две различни фамилии на вируси, така што вакцината против грип не може да работи против COVID-19. Од друга страна, нема докази дека земањето вакцини против грип го зголемува ризикот од добивање на КОВИД-19.

 

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button