Што е тапиока и за што се користи?
Тапиоката, скроб извлечен од коренот на маниока, се здоби со популарност како алтернатива (без глутен) на пченицата и житарките. Сепак, нејзината хранлива вредност и здравствените импликации предизвикаа дебати.
Што е тапиока?
Тапиоката потекнува од коренот на маниока, најден во Јужна Америка и е главен производ во исхраната во различни земји. Тапиоката е речиси чист скроб и нуди ограничено нутритивно изобилие. Сепак, служи како безглутенска замена за пченицата во готвењето. Тапиоката е достапна во форма на брашно, снегулки или топчиња.
Како се прави?
Производството на тапиока вклучува екстракција на скробна течност од коренот на маниока, проследено со испарување на водата. Добиениот прав од тапиока се преработува во различни форми, а најчести се топчињата. Овие топчиња се користат во чај со меурчиња, пудинзи, десерти и за згуснување во готвењето.
За што се користи тапиока?
- Леб без глутен: Може да се користи во рецепти за леб без глутен, често во комбинација со други брашна.
- Пудинги и десерти: Топчињата од тапиока се користат во пудинзи, десерти, закуски и чај со меурчиња.
- Згуснувач: Се користи за згуснување на супи и сосови поради неутралниот вкус и одличните својства за згуснување.
Нутритивна вредност
Тапиоката првенствено се состои од јаглени хидрати и содржи минимални протеини, масти и влакна. Таа, исто така, обезбедува само минимални количини на есенцијални хранливи материи. Една шолја суви топчиња од тапиока кои содржат 544 калории.
Здравствени придобивки од тапиока
Тапиоката не нуди значителни здравствени придобивки, но може да биде корисна за одредени диети.
Тапиоката е природно без глутен, што ја прави соодветна замена за производите на база на пченица или пченка за лица со алергии или нетолеранција.
Брашно од тапиока може да си нарачате тука или истото да го купите во ДМ маркетите.