Здравје од А до ШУм и Тело

Со квалитетен сон до посакуваната телесна тежина

Кога имаме желба да го отстраниме вишокот на килограми, најчесто фокусот е насочен на соодветна правилна исхрана и физичка активност. Меѓутоа, се заборава на еден многу важен фактор – квалитетниот сон.

Моменталните упатства на Американската национална фондација за спиење препорачуваат 7 до 9 часа сон секоја ноќ и наведуваат дека честото ограничување на времето поминато во спиење на помалку од 6 часа може да го загрози здравјето и општата добросостојба на организмот. Имено, едно од објаснувањата за сѐ пократкото спиење на возрасната популација е тоа дека општествените предизвици на брзиот модерен начин на живот, вклучувајќи ја и големата количина на време на работното место поминато пред различни видови дигитални екрани, придонесуваат во можното намалување на траењето на спиењето, а со тоа и нарушување на биолошкиот ритам.

Важноста на квалитетниот сон

Сакате да изгубите повеќе масно ткиво? Заборавете на волшебните напитоци за “согорување калории“ или на популарните ригорозни диети. За почеток обезбедете си 8 часа квалитетен сон и на тој начин полесно ќе си ја остварите целта.

Дали знаевте дека околу третина од нашиот живот го поминуваме во спиење?

Најважната причина зошто поминуваме толку значаен дел од животот во кревет е тоа што соодветната количина сон е витална за секојдневното функционирање, физичкото и менталното здравје. Често не сме свесни за важноста на спиењето и влијанието на недостатокот на сон врз секојдневниот живот. Интересно е тоа што многу луѓе нарушувањата во спиењето ги сметаат за нормални, а не за патологија што може да го загрози нивното здравје. Во таа смисла, многу научни истражувања потврдуваат дека лошото спиење во многу случаи е поврзано со широк  опфат на негативни здравствени исходи. Докажано е дека луѓето што не спијат доволно имаат далеку поголем ризик од болести на срцето и крвните садови, како и мозочен удар, во споредба со оние кои спијат 7-8 часа секоја ноќ.

Реклама biskviti za deca

Понатаму, во испитување што било спроведено на популација од здрави мажи, ограничувањето на спиењето на 4 часа по ноќ, 6 ноќи една по друга, предизвикало симптоми на предијабет, а овие симптоми се повлекле по една недела зголемено треање на спиењето. Лошите навики во спиењето исто така се силно поврзани со негативните влијанија на глукозата во крвта кај општата популација. Се покажало дека луѓето што спијат помалку од 6 часа на ноќ во повеќе наврати се под зголемен ризик од дијабет тип 2. Исто така, менталното здравје, особено депресијата, е силно поверзана со лошиот квалитет на спиење и нарушувањата во спиењето. Се проценува дека 90% од луѓето со депресија се жалат на квалитетот на спиењето.

Можеби една од најнеочеуваните нуспојави на неспиењето е и непосакуваното зголемување на телесната тежина. Се прашувате зошто и како? Во продолжение го има објаснувањето.

Како сонот влијае на внесот на калории?

Една од теориите е дека ограничувањето на сонот може да предизвика нарушување во регулацијата на хормоните лептин и грелин, што доведува до зголемување на внесот на енергија. Сепак, објаснувањето што се покажало поверојатно за забележаното зголемување на внесот на енергија по лишување од сон, всушност е од хедонистичка природа. Овој хедонистички ефект е докажан во рандомизирано контролирано испитување во кое периодично лишување од сон резултирало со позначајно активирање на невроните како одговор на стимулите на храна, особено во областите на мозокот поврзани со наградата.

Овие откритија сугерираат дека пократкиот сон ја зголемува мотивацијата за барање храна како награда.

Понатаму, во систематска ревизија и мета-анализа спроведена во 2017 година, научниците откриле дека испитаниците кои спиеле помалку имале зголемен внес на енергија од дури 385kcal на ден – калориска вредност еквивалентна на еден поголем чизбургер. За луѓето кои често го скратуваат времето на спиење, овој факт може да доведе до прекумерно внесување и неколку илјади калории во даден месец, што би довело до значително зголемување на уделот на масно ткиво. Исто така, во споменатата студија, дошло и до промена во дистрибуцијата на макронутриенти така што испитаниците со намалено време на спиење генерално конзумирале повеќе маснотии, а помалку протеини.

Како заклучок, веројатно наједноставниот чекор што можете да го направите за намалување тежина, но и грижа за сопственото здравје во целина, е да ги подобрите вашите навики за спиење и да обезбедите оптимални 8 часа сон. За многумина, овој пристап е потенцијално ефективна алатка за губење на несакани килограми. Се разбира, не треба да се заборави да се прилагоди исхраната и да се зголеми физичката активност, барем со секојдневни прошетки.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button