Невролошки болестиПрва помош

Прва помош за епилептични напади

 

Највисок приоритет кај пациент со епилептичен напад е да се спречи пациентот да се повреди и да се набљудува за време на нападот. Многу е важно детално да се опише видот на нападот што ќе му помогне на лекарот што го лекува пациентот да утврди соодветна терапија.

  • Ако сте со пациент кој доживеал аура, помогнете му да се смести во кревет или на подот, а потоа ставете перница, ќебе или друг мек материјал под главата.
  • Облеката на пациентот треба да се ослободи и да се отстранат сите остри или тврди предмети од околината.
  • За време на нападот, потребно е набљудување на пациентот и подготвеност за интервенција во случај на компликации (респираторни или кардиоваскуларни).

Внимание: не обидувајте се физичко-механички да го мобилизирате или ограничите движењето на пациентот за време на нападот, имајќи предвид дека силата на контракциите на пациентот може да предизвика фрактури. Ако пациентот е во тонична фаза, можно е да се примени вештачки дишен пат, така што неговиот јазик нема да го блокира дишниот пат.

Ако јазикот не е достапен, не обидувајте се да ја задржите устата на пациентот или да ги ставате рацете во устата затоа што можно е да се повредите. Во случај вилиците да се вкочанети, не обидувајте се да ги отворите насилно или да ставате тврди предмети во устата за да спречите голтање на јазикот, бидејќи тоа може да предизвика дополнителни повреди – скршен заб, на пример.

Реклама

За да дозволите дренажа на секретите, свртете го пациентот настрана за време на нападот (или на крајот од клоничната фаза кога повторно ќе се воспостави аспирација). Ако дишењето не се врати, проверете дали има опструкција на дишните патишта на пациентот.


АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button