Бубрежни болестиЛабараторија и дијагностика

Кога и зошто е покачено нивото на уреа во крвта?

Уреа е органско соединение со хемиска формула (NH2) 2CO, односно е структура на диамид на јаглеродна киселина. Уреата е краен производ на метаболизмот на протеините. Уреата се формира во процесот на разградување на протеините во црниот дроб во циклусот на уреа. Телото синтетизира уреа од амонијак, производ на распаѓање на протеини.

Се излачува преку бубрезите, т.е. урината. За 24 часа, едно лице излачува околу 30 грама уреа преку урина. Количината на излачена уреа е толку поголема колку што исхраната е побогата со протеини. Азотемија или уремија е акумулација на азотни соединенија во крвта како резултат на нарушена функција на бубрезите.

Нормални вредности на уреа во крвта: 2,8 – 7,2 mmol / l

Зголемена концентрација на уреа во серумот се јавува кај пациенти со намалена бубрежна функција (гломерулонефритис, пиелонефритис, нефросклероза) и кај пациенти со зголемено распаѓање на протеините во телото (треска, некроза) и при повреди.

Намаленa е при долгорочно гладување и сериозно оштетување на црниот дроб.

Реклама
Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button