Здравје кај жениЗдравје од А до ШКожа

Што треба да знаете за ПЦОС и акните предизвикани од него ?

Синдром на полицистични јајници (ПЦОС) е хормонално пореметување кое е честа појава кај жените во репродуктивна возраст.

Жените со ПЦОС можат да имаат голем број на симптоми и клинички знаци. Акните се честа појава и ги имаат 10–34% од луѓето кои ја имаат оваа состојба.

Во оваа статија, ја истражуваме врската помеѓу ПЦОС и акните, како и третман на акните предизвикани од ПЦОС и начини за справување со другите симптоми на оваа состојба.

Дали ПЦОС предизвикува создавање на акни?
Една од клучните карактеристики на ПЦОС е високото ниво на хормони наречени андрогени. Лекарите го нарекуваат ова хиперандрогенизам.

Андрогените играат важна улога во развојот на акните. Тие предизвикуваат жлездите во кожата да произведат вишок на масна супстанција наречена себум.

Акните се појавуваат кога себумот и мртвите клетки на кожата создаваат внатрешни влакна во фоликулите, заробувајќи ги бактериите под кожата. Ова доведува до воспаление и формирање на мозолчиња.

Реклама

Некој со ПЦОС може да развие акни на различни области, вклучувајќи ги и:

  • лицето
  • вратот
  • градите
  • горниот дел на грбот

Лекување на акни предизвикани од ПЦОС

Некои таблети за орална контрацепција можат да ги третираат акните кои произлегуваат од ПЦОС. Комбинацијата на естроген и прогестерон во овие таблети го намалува нивото на тестостерон во телото.

Намалувањето на тестостеронот го ограничува развојот на акни и хирзутизам.

Не сите орални контрацептиви се подеднакво способни да ги третираат акни предизвикани од ПЦОС. Два типа на прогестерон – наречени ципротерон ацетат и дроспиренон – го блокираат дејството на андрогените и работат особено добро за оваа намена.

Истражувачите откриле дека има 30-60% намалување на воспалителните акни во рок од 3-6 месеци по орална контрацепција. Тие проценуваат дека 50-90% од луѓето кои го примаат овој третман гледаат подобрување на лезиите на акните.

Два други лекови, наречени спиронолактон и флутамид, исто така може да третираат акни и хирзутизам предизвикани од ПЦОС.

Сепак, ФДА ги нема одобрено за употреба за оваа намена.

Но, на нашиот пазар од неодамна пристигна Chirofol кој во својот состав содржи дехироинозитол (кој се наоѓа во многу мала количина во храната, а се добива со конверзија на миоинозитол  со помош на ензимот епимераза. Дехироинозитол учествува во регулација на андрогените на ниво на јајникот), фолна киселина, Б12 и манган.

Совети за справување со акните

Лекарите препорачуваат луѓето со акни предизвикани од ПЦОС да ги следат општите совети за грижа за нивната кожа и да ја спречат појавата на избувнувања, како што се:

  • миење на лицето двапати на ден, особено доколку сте испотени
  • избегнувајте триење на кожата
  • нанесување на неабразивно средство за чистење со врвовите на прстите, а не со сунѓерчиња
  • темелно плакнење на кожата со млака вода
  • избегнувајте допирање, стискање или пукање на мозолчиња
  • избегнувајте непотребно изложување на сонце, вклучително и солариум

ПЦОС може да доведе до појава на акни, бидејќи ги предизвикува јајниците да произведуваат повеќе хормони наречени андрогени, кои стимулираат масната кожа.

Бидејќи хормоналната нерамнотежа предизвикува појава на акни кај луѓето со ПЦОС, лекарите често препишуваат третмани кои делуваат на хормоните.

Орални апчиња за контрацепција и лекови наречени спиронолактон и флутамид можат да лекуваат акни предизвикани од ПЦОС, иако не се препорачани од ФДА, но затоа Chirofol со неговиот одличен состав делува на намалување на акните и сите останати симптоми на ПЦОС.

Chirofol може да го најдете во Хелти Сторе, најблиската ДМ продавница и сите Виола Аптеки.

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button