ПАП-тест: На која возраст и колку често треба да се прави

ПАП-тест: На која возраст и колку често треба да се прави

ПАП-тест е лесна, едноставна и брза  цитолошка метода со која се испитуваат промените на грлото на матката  и се утврдува дали се тие нормални или постои некакво нарушување во нивната градба ( воспаление, рак на грлото на матката и др. ).

Пренесувањето на овој вирус најчесто е преку сексуален однос, но ХПВ може да се пренесе и преку директен контакт од заразена кожа и слузокожа. Вирусот може да се пренесе и покрај користење на физички контрацептивни средства како кондом, преку орално-генитален однос, за што е доказ присуство на папиломи во усната шуплина.

Во околу 70% од случаите ХПВ не предизвикува никакви симптоми.
Кај 30% од случаите, еден од честите симптоми на овој вирус е појава на брадавици. Тие можат да бидат кожни, сплоснати и генитални.

На која возраст и колку често треба да се прави ПАП-тест?

Честотата на правење тестови зависи од возраста и од историјата на болести кај пациентките.

– Од 18 година, ПАП-тест најмалку еднаш годишно;

– Ако во меѓувреме имало една или повеќе бремености, тогаш на секои 6 месеци, ако не, тогаш до 30-годишна возраст барем еднаш годишно.

– Доколку има 3 едноподруго негативни ПАП-тестови, тогаш во договор со гинекологот може да се прави ПАП-тест на секои 2 или 3 години.

-Над 65 години, во договор со гинекологот, може на секои 2-3 години да се повтори тестирањето. Ако трите едноподруго теста во период од 10 години биле негативни тогаш тестот може да се прекине.

Тестовите може да се прават и почесто, на секои 3 до 6 месеци доколку пациентката има историја на претходно дијагностицирани изменети клетки во размаската (т.н. ЦИН 1, ЦИН 2, ЦИН 3), ако има претходно дијагностицирана малигна болест на друг орган (дојка, јајник и сл.). Исто така се препорачува и почесто тестирање кај ХИВ-позитивни пациентки.

Како изгледа изведувањето на ПАП-тестот?

Посетата на гинеколог треба да биде околку 10 до 20 дена по првиот ден од циклусот. Најмалку 2 дена пред посетата на гинекологот не треба да се користат вагинални креми, лекарства, тампони, пудри или дезодоранси, ниту, пак, да се има секс. Прегледот е безболен, но за некои жени е непријатен.
Гинекологот, со четкичка или со шпатула, ги собира одлупените клетки од грлото на матката и ги размачкува на предметно стакло за микроскопирање. Стаклото се става во фиксатив и така подготвено се испраќа во цитопатолошката лабораторија. Резултатот се добива отприлика за 2 до 3 недели.

 

ПАП-тестот може да го спаси вашиот живот. Со овој тест може да се откријат  раните знаци на ракот на грлото на матката. Доколку се открие на време, процентот на преживување е многу висок. Со ПАП-тестот исто така може да се откријат инфекции кои предизвикуваат изменет раст на клетките од грлото на матката и кои лесно можат да преминат во малигни клетки.

Коментари