Здравје кај жени

Октомври – месец на свесност за рак на дојката

Рак на дојката претставува една од најчестите болести со кои се соочува женската популација, но што всушност претставува рак на дојка и како се создава ?

Што претставува рак на дојка ?

Ракот на дојка е рак што се јавува во клетките на дојката. После карцином на кожа, карциномот на дојка е најчесто дијагностициран кај жените, но може да се појави и кај мажи. Значителна поддршка и свеста за карцином на дојка и финансирање на истражувања помогна да се создаде напредок во дијагностицирањето и лекувањето на карциномот на дојка. Стапките на преживување од карцином на дојка се зголемија и бројот на смртни случаи поврзани со болеста постојано се намалува, најмногу заради фактори како што се порано откривање, нов персонализиран пристап кон третманот и подобро разбирање на болеста.

Ракот на дојка се јавува кога некои клетки на дојката почнуваат да растат ненормално. Овие клетки се делат побрзо од здравите клетки и продолжуваат да се акумулираат, формирајќи грутка или маса. Клетките можат да се шират (метастазираат) преку градите до лимфните јазли или други делови од телото.

Ракот на дојка обично започнува со клетки во млечните канали (инвазивен дуктален карцином). Ракот на дојката исто така може да започне во ткивото на жлездата наречено лобул (инвазивен карцином на лобус) или во други клетки или ткиво на дојка.

Бројни истражувања идентификувале хормони, одредени начини на живот и фактори на животната средина кои влијаат врз  зголемување на ризикот од рак на дојка. Појавата на рак на дојка е предизвикан од комплексна интеракција на вашиот генетски состав како и вашата околина.

Реклама - Healthy Store
Ракот на дојка може да биде наследен

Лекарите проценуваат дека околу 5-10 проценти од карциномите на дојка се поврзани со генски мутации кои се пренесуваат низ генерации на семејство.Идентификувани се голем број наследени мутирани гени кои можат да ја зголемат веројатноста за рак на дојка. Најпознати се генот за карцином на дојка 1 (BRCA1) и генот за рак на дојка 2 (BRCA2) кои значително го зголемуваат ризикот од рак на дојка и јајници. Ако имате силна семејна историја на рак на дојка или други видови на рак, вашиот лекар може да препорача тест на крвта за да помогне во идентификување на специфични мутации во BRCA или други гени што се пренесуваат низ вашето семејство.

Ризик фактор од рак на дојка е сè она што ја прави поголема веројатноста да добиете рак на дојка.

Но, да имате еден или неколку ризик фактори не мора да значи дека ќе развиете рак на дојка. Голем дел од жените кои развиваат рак на дојка, немаат познати ризик фактори освен тоа што се жени.


M.Д

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button