COVID-19

Кои се новооткриените симптоми на COVID-19?

Според СЗО постојат три главни симптоми на зараза со коронавирус :

сува кашлица

покачена телесна температура

– отежнато дишење.

Меѓутоа, научниците додале уште седум симптоми.

Реклама - Healthy Store

Американскиот Центар за контрола и превенцја од болести додал нови симптоми на веќепостоечките за да им помогне на луѓето полесно да ја препознаат и разграничат инфекцијата со ковид-19.

 Нови симптоми се: треска, повторувачка покачена температура со треска, главоболка,болка во мускулите, болка во грлото и губење на осетот за мирис и вкус.

 

Симптомите на коронавирус се јавуваат 2-14 дена по изложеност на вирусот, додека потешки симптоми може да се појават 5-10 дена од повлекувањето на првичните симптоми. Болеста има непредвидлив тек,затоа е потребна изолација и повеќе од 14 дена, како и постојани консултации со лекар.

 

 

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button