Победете ја надуеноста: совети за спречување на дигестивни нарушувања
Сите сме го доживеале тоа непријатно чувство на надуеност после вкусен оброк. Вашите панталони се позатегнати, се чини дека вашиот стомак се удвоил во големина, а можеби дури и се справувате со грчеви, гасови или подригнување.
Додека основните здравствени состојби понекогаш може да бидат виновник, често, едноставните промени во вашите навики во исхраната можат да ви помогнат да ја избегнете оваа вообичаена непријатност.
Идентификувајте ги вообичаените предизвикувачи
Разбирањето на храната што предизвикува надуеност е првиот чекор во управувањето со оваа непријатна состојба. Јаглехидратите, мастите и протеините можат да играат улога, но специфичната храна може да биде попроблематична од другите. Вообичаени предизвикувачи на надуеност вклучуваат јаболка, грав, зеленчук (како брокула и зелка), млечни производи, кромид и праски. Не мора целосно да ги елиминирате овие намирници, но од суштинско значење е да одредите кои најмногу влијаат на вас.
Следете го внесот на влакна
Додека намирници богатати со растителни влакна како цели зрна, грав и мешунки се неопходни за здрава исхрана, тие исто така можат да придонесат за надуеност, особено ако не сте навикнати да ги консумирате редовно. Наместо ненадејно да се префрлите од рафинирани на цели зрна, постепено воведувајте ја оваа храна богата со влакна. Заменувајте еден по еден производ за да процените како вашето тело реагира на зголемениот внес на влакна. Овој пристап може да ви помогне да уживате во придобивките од влакната без непријатност од надуеност.
Скроти ја желбата за сол
Прекумерното консумирање сол не само што носи долгорочни здравствени ризици, туку може да доведе и до краткотрајна надуеност поради задржување на водата. Заменете ја солта со вкусни билки и зачини за да ги зачините вашите оброци. Дополнително, намалете го внесот на преработена и пакувана храна, која често е богата со натриум. Исхраната со пониска содржина на натриум може да помогне да се спречи надуеност и да се подобри целокупното здравје.
Внимавајте на масна храна
Оброците со висока содржина на масти може да го забават дигестивниот процес, предизвикувајќи надуеност и непријатност. Неопходно е да се направи разлика помеѓу видовите на масти, бидејќи не сите се еднакви во нивното влијание врз варењето. Особено проблематична може да биде пржената храна, богата со заситени и транс масти. Одлучете се за поздрави извори на незаситени масти, како што се авокадо, јаткасти плодови и семки, за да го намалите ризикот од надуеност. Ограничувањето на внесот на пржена, преработена и рафинирана храна може да има корист и за варењето и за целокупната благосостојба.
Ограничете ги газираните пијалоци
Газираните пијалоци, вклучувајќи ги соковите и газираната вода, се познати виновници за предизвикување надуеност. Конзумирањето на овие пијалоци може да доведе до акумулација на гас на јаглерод диоксид во вашето тело, што резултира со надуеност, особено кога се консумираат брзо.
Јадете внимателно и полека
Пребрзото јадење може да доведе до голтање вишок воздух, придонесувајќи за задржување на гасови и надуеност. Забавете и уживајте во оброците за да го минимизирате овој ефект. Јадењето побавно, исто така, му овозможува на вашето тело попрецизно да регистрира ситост, спречувајќи го прејадувањето.
Вклучете лесна вежба
Вежбањето нуди бројни здравствени придобивки, вклучително и намалување на акумулацијата на гасови што доведува до надуеност. Кратка прошетка после оброк може да помогне во ублажување на надуеноста и да го помогне варењето. Тоа е едноставен, но ефикасен начин за подобрување на вашата целокупна благосостојба.
Размислете за дигестивни додатоци
Дигестивните ензими, како што е α-галактозидазата, можат да помогнат во разградувањето на храната и да спречат гасови од одредена храна. Овие додатоци се дизајнирани да го намалат подригнувањето и надуеноста. Во зависност од брендот, можете да ги земате овие додатоци дневно или пред оброците по потреба. Дополнително, пробиотските додатоци можат да помогнат во регулирањето на корисни бактерии во цревата, потенцијално намалувајќи ја надуеноста.