Инфективни болести

Мононуклеоза-болест на бакнежот

 

Другото име на инфективна мононуклеоза е болест на бакнежот затоа што најчесто се пренесува при директен контакт со плунката на заразениот.

Алтернативни имиња на болеста: болест на вљубени, моноцитна ангина, жлездена треска.. инфективна лимфоцитоза.

Најчесто се јавува кај млади помеѓу 15 и 25 години иако може да се јави и кај постари.

Први симптоми: слабост, главоболка и покачена температура.

Реклама

Подоцна се јавуваат зголемување на лимфни јазли, црн дроб и слезина.

Лекување: Мононуклеозата не бара никаков посебен третман, освен строго мирување,избегнување на бакнежи и било каква физичка активност еден месец од моментот на поставување на дијагноза. За тоа време се советува збогатена исхрана и многу течности.

Лекувањето е симптоматско: витамин А и Е се неизбежни, а потешките случаи се лекуваат со кортизони.ж

Дијагноза: се поставува врз база на темелна клиничка слика. Се забележува дискретна леукоцитоза со доминација на специфични клетки „атипични лимфоцити“ или „клетки на инфективна мононуклеоза“.

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button