COVID-19

Митови за Ковид-19 вакцините

Додека светот се бори против пандемија, паралелно се бори и со напливот од лажни вести околу вакцините, нивната ефикасност и нус појавите.

Според Светската здравствена организација (СЗО), во периодот од 2010 до 2015 година, вакцините спречиле околу 10 милиони смртни случаи.

Научниците неуморно работеа на создавање безбедни и ефикасни вакцини за да создадат соодветна заштита од SARS-CoV-2. И покрај бројните изјави на многу влади дека спроведуваат вакцини против КОВИД-19, научниците и медицинските експерти се соочуваат со нов предизвик: дезинформации и колебање поврзано со вакцините. Колебливоста околу вакцините не е ништо ново и на многу начини е сосема разумно. Дезинформациите за безбедноста и потенцијалните ефекти на вакцините врз телото рапидно се шират на интернет, токму поради тоа што вакцините за КОВИД-19 се развиени невообичаено брзо и користена е релативно нова технологија.

Во продолжение ќе се обидеме да разјасниме дел од митовите поврзани со оваа вакцина со цел да ви помогнеме околу одлуката дали би се вакцинирале или не.

1.Вакцините не се безбедни, затоа што се развиени многу брзо.

Вистина е дека научниците ги развија вакцините КОВИД-19 побрзо од било која друга вакцина до денес – пократко од 1 година. Претходниот рекорд за развивање на вакцина беше вакцината за заушки, која беше развиена за 4 години.

Постојат бројни причини што вакцините КОВИД-19 се развиени побрзо, ниту една не го намалува неговиот безбедносен профил.
За почеток, научниците не започнаа од нула. Иако овој вирус беше нов во науката, истражувачите со децении ги проучувале коронавирусите.

Реклама biskviti za deca

Поради тоа што Корона вирусот го допре секој континент на земјата, процесот на развој на вакцини вклучи невидена светска соработка. И, додека многу научни потфати се соочуваат со тешкотии во финансирањето, истражувачите на КОВИД-19 добија средства од широк спектар на спонзори.

Друг фактор што го забавува развојот на вакцините е регрутирање волонтери. Во случајот со КОВИД-19, не постои недостаток на луѓе кои сакаа да помогнат, односно да волонтираат. Под нормални околности, клиничките испитувања се водат последователно. Но, во овој случај, научниците можеа да извршат некои испитувања истовремено, што заштеди многу време.

Овие фактори и повеќе значат дека вакцината може да се развие брзо без да се загрози безбедноста.

2. Вакцината ќе ја промени ДНК

Некои вакцини, вклучувајќи ги вакцините на Pfizer-BioNTech и Moderna, се базираат на технологија за трансмитер РНК (mRNA). Овие вакцини работат поинаку од традиционалните видови на вакцини.

Класичните вакцини воведуваат неактивиран патоген или дел од патоген во телото за да го научат како да се создаде имунолошки одговор. Спротивно на тоа, mRNA вакцината ги доставува упатствата за правење на патоген протеин до нашите клетки. Откако ќе се создаде протеинот, имунолошкиот систем реагира на него, подготвувајќи го за да одговори на идните напади од истиот патоген.

Сепак, mRNA не е дел од телото и не е интегрирана во нашата ДНК. Откако ќе ги обезбеди упатствата, ќелијата ја распаѓа.
Всушност, mRNA нема да го достигне ниту јадрото на клетката, каде што е сместена нашата ДНК.

3. Вакцината содржи микрочип

Анкетата на YouGov спроведена во САД минатата година на 1.640 луѓе им постави низа прашања во врска со COVID-19. Неверојатни 28% од испитаниците веруваат дека Бил Гејтс планира да ги искористи вакцинациите за вградување микрочипови во популацијата.

Според некои, овој микрочип ќе им овозможи на елити да го следат секој нивни потег. Во реалноста, нашите мобилни телефони веќе ја извршуваат таа задача без никаков напор.

Нема докази дека било која од вакцините за КОВИД-19 содржи микрочип.

4. КОВИД-19 вакцините влијаат на плодноста

Нема докази дека вакцините КОВИД-19 влијаат на плодноста. Слично на тоа, нема докази дека тие ќе ја загрозат идната бременост.

Оваа гласина започна поради врската помеѓу шилестиот протеин кој е кодиран од вакцините базирани на mRNA и протеинот наречен синцитин-1. Синцитин-1 е од витално значење за плацентата да остане поврзана со матката за време на бременоста.

Како и да е, иако шилестиот протеин споделува неколку заеднички аминокиселини со синцитин-1, тие не се ни приближно слични за да го збунат имунитетот.

Гласините беа поттикнати од д-р Волфганг Водарг. Во декември минатата година, тој побара од Европската агенција за лекови да ги запре испитувањата за вакцини КОВИД-19 во Европската унија. Меѓу неговите проблеми беше споменат погоре „проблемот“ со синцитин-1.

Сепак, нема докази дека било која вакцина КОВИД-19 влијае на плодноста.

5.Луѓето кои имале КОВИД-19 не им е потребна вакцина

Треба да се вакцинираат дури и луѓе кои имале позитивен тест за Корона во минатото. Како што пишуваат Центрите за контрола и превенција на болести (ЦКП):

„Поради сериозните здравствени ризици поврзани со КОВИД-19 и фактот дека е можна реинфекција со КОВИД-19, вакцина треба да ви биде понудена без оглед дали веќе сте имале инфекција со [SARS-CoV-2]“.

Исто така, постои можност првичниот тест да произведе лажна позитивност – со други зборови, тестот бил позитивен, но немало вирусна инфекција.

6. Откако ќе се вакцинирате, не можете да го пренесете вирусот

Вакцините се дизајнирани да спречат луѓето да се разболат по инфекција со SARS-CoV-2. Сепак, лице кое е вакцинирано сеуште може да биде во состојба да го носи вирусот, што значи дека исто така може да биде во можност да го пренесе.

Бидејќи научниците сè уште не знаат дали вакцините ќе спречат инфекција, откако некое лице е вакцинирано, тие треба да продолжат да носат маска на јавни места, да ги мијат рацете и да практикуваат физичко дистанцирање како што препорачуваат регионалните власти.

7. Луѓето со хронични заболубања не можат да примаат вакцина

Ова е невистинито. Луѓето со повеќето постоечки состојби – вклучувајќи срцеви заболувања, дијабетес и белодробни заболувања – можат да примаат вакцина КОВИД-19. Но, доколку сте загрижени, секогаш е препорачливо да разговарате со лекар.

Всушност, бидејќи постоечките состојби, како што се дебелината и срцевите заболувања, можат да го зголемат ризикот од развој на потешки симптоми на КОВИД-19, вакцинирањето е уште поважно за луѓето со постоечки здравствени проблеми.

Постои исклучок: лица кои се алергични на која било од компонентите на вакцината, не треба да ја примат. Секој што имал алергиска реакција на било каква вакцина во минатото, треба да се советува со својот лекар.

8. Луѓето со компромитиран имунолошки систем не можат да ја примат вакцината

Бидејќи вакцината не содржи жив патоген, нема да предизвика инфекција. Затоа, поединците кои имаат компромитиран имунолошки систем може да ја примат вакцината. Сепак, тие може да не создадат имунолошка заштита на истиот степен како некој со целосно функционален имунолошки систем.

9. Вакцините не се безбедни за постари возрасни лица не можат
Ова е мит. Во моментов, во повеќето земји каде официјално е започнато вакцинирањето, приоритет им се постарите возрасни лица, бидејќи се изложени на најголем ризик од тешки болести.

Исто така, некои од клиничките испитувања имаа специфични подгрупи кои вклучуваа постари возрасни лица за да ја проверат безбедноста на вакцината кај оваа популација.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button