Невролошки болести

Не е секогаш Алцхајмерова болест: Кои се другите причини за губење на меморијата

Повеќето од нас, повремено или почесто, имале непријатно искуство да заборават нешто. Овие епизоди на губење на меморијата можат да предизвикаат иритација и фрустрација, како и страв дека почнуваме да развиваме Алцхајмерова болест.

Додека Алцхајмеровата болест и другите видови на деменција се одговорни за многу случаи на губење на меморијата, добрата вест е дека постојат и други, непостојани фактори кои исто така можат да предизвикаат губење на меморијата. Уште подобро е што некои од нив се реверзабилни.

Значи, што предизвикува да заборавиме? Што нè спречува ментално да ја чуваме таа информација или да можеме да се потсетиме? Еве неколку од многуте причини зошто забораваме.

1.Емоционални причини за губење на меморијата

Бидејќи нашиот ум и тело се поврзани и влијаат едни на други, нашите емоции и мисли можат да влијаат на нашиот мозок.

Реклама

Стрес

Краткотрајниот, акутен стрес може да предизвика моментален проблем со меморијата, додека хроничното, долготрајно изложување на стрес може да го зголеми ризикот од деменција.

Депресија

Депресијата може да го замати умот и да предизвика таква незаинтересираност за вашата околина што страдаат помнењето, концентрацијата и свеста. Вашиот ум и емоции може да бидат толку оптоварени што едноставно не сте во можност да обрнете многу внимание на она што се случува.

Анксиозност

Идентификувањето и лекувањето на анксиозноста може значително да го подобри квалитетот на животот, а можеби и меморијата.

Тагување

Тагувањето бара голема количина на физичка и емоционална енергија, а тоа може да ја намали нашата можност да се фокусираме на настани и луѓе околу нас. Следствено, нашата меморија може да страда. Тагата може да биде слична на депресија, но таа често се активира од одредена ситуација или акутна загуба, додека депресијата може да изгледа без одредена причина.

​2.Лекови или медицински третмани

Понекогаш пропустите на меморијата може да се припишат на лекови или други супстанции. Овие можат да вклучуваат лекови на рецепт, други супстанции што го менуваат умот, па дури и операции.

 • Алкохол или недозволени лекови;
 • Лекови на рецепт;
 • Хемотерапија;
 • Операција на срце;
 • Анестезија;
 • Електроконвулзивна терапија.

3.Физички и медицински состојби

Други состојби, освен деменција или Алцхајмерова болест може да доведат до губењета или проблеми со меморијата:

 • Замор и лишување од сон;
 • Потреси на мозокот и повреди на главата;
 • Недостаток на витамин Б12;
 • Проблеми со тироидната жлезда;
 • Болести на бубрезите;
 • Нарушувања на црн дроб;
 • Енцефалитис;
 • Менопауза;
 • Бременост;
 • Инфекции;
 • Стареење;
 • Тумори на мозокот итн.

 

Дали станува збор за Алцхајмерова болест или друг вид на деменција?

Алцхајмеровата болест е најчеста причина за деменција и предизвикува значително губење на меморијата, покрај повеќе други симптоми.Иако Алцхајмеровата болест обично ги погодува возрасните над 65 години, Алцхајмеровата рана појава може да се појави кај оние на возраст од 40години.

Губењето на меморијата исто така може да биде предизвикано од други видови деменција, како што се васкуларна деменција, Lewy body деменција, фронтотемпорална деменција и уште неколку други.

 

Ако мислите дека загубата на меморијата може да биде предизвикана од Алцхајмерова болест или друг тип на деменција прегледајте ги симптомите и закажете состанок со вашиот лекар за проценка така што ќе добиете точна дијагноза и соодветен третман.


АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button