Кардиоваскуларен систем

Дали високиот крвен притисок предизвикува главоболки или други симптоми?

 

Речиси во сите случаи, луѓето не можат да чувствуваат кога им е покачен крвниот притисок и не се свесни дека го имаат. Токму ова е причината зошто  хипертензијата(висок крвен притисок) често се нарекува тивок убиец.

Обично, лицето ќе доживее симптоми како што е главоболката ,  само кога се наоѓа  во средина на состојба што се нарекува хипертензивна криза – период на екстремно висок крвен притисок со читање од 120/180 милиметри живин столб (mm Hg) или повисок. Ова се смета за медицинска криза  и ако се појави, треба да се  добие итна лекарска помош.

Сепак, дури и во овие случаи, високиот крвен притисок не може да се дијагностицира само врз основа на симптоми. Единствениот начин вистински да се каже дали имате покачен крвен притисок е да се проверува со мануелен или дигитален апарат за притисок

Ако ваш близок доживува чести главоболки и други симптоми што ги припишува на висок крвен притисок, пожелно е да му сугерирате да посети лекар, кој ќе може да открие дали некоја друга состојба  можеби  го предизвикува проблемот. Непроверен, неконтролиран  висок крвен притисок може да доведе до бројни компликации, вклучително и оштетување на артериите, мозокот, срцето и бубрезите.

Реклама - Healthy Store

Повеќе информации и совети за природни начини на регулирање на крвниот притисок прочитајте овде.

Напомена: Ниту една содржина на оваа страница, не треба да се користи како замена за директен медицински совет од вашиот лекар или друг квалификуван лекар.

Драгана Тасевска

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button