ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Нова студија: намалувањето на внесот на шеќер може да помогне во спречување на камења во бубрезите

Една неодамнешна студија спроведена од кинески истражувачи ја откри потенцијалната врска помеѓу конзумирањето шеќери и развој на камења во бубрезите. Објавена во списанието Frontiers in Nutrition, студијата нагласува дека како што се зголемува потрошувачката на додаден шеќер, така се зголемува и веројатноста за појава на камења во бубрезите.

Утврдено е дека поединците кои консумирале најголеми количини на додаден шеќер имаат помеѓу 39% и неверојатни 88% поголем ризик за развој на камења во бубрезите во споредба со оние со помал внес на додаден шеќер.

Зошто се појавуваат?

Камењата во бубрезите, составени од минерали и соли, можат да влијаат на кој било сегмент од уринарниот тракт. Од бубрезите па се до до мочниот меур. Формирањето на овие камења често се поврзува со концентрирана урина што предизвикува минералите да се кристализираат и групираат заедно.

Истражување

За да ги извлечат овие заклучоци, истражувачите анализирале податоци од 28.303 учесници, собрани помеѓу 2007 и 2018 година.

Приближно 10% од учесниците пријавиле дека имале камења во бубрезите. Просечната возраст на учесниците во студијата била 48 години, а машката популација сочинувала 48% од примерокот.

Истражувачите го пресметале внесот на додаден шеќер на секој учесник врз основа на проценетите количини на различни шеќери. Студијата опфати шеќери како кафеав шеќер, мед, јаворов сируп и многу повеќе. Природните шеќери кои се наоѓаат во овошјето не биле земени предвид.

Во просек, учесниците консумирале 272 калории од додаден шеќер. Тековните диететски упатства препорачуваат дека не повеќе од 10% од дневните калории треба да доаѓаат од додаден шеќер. Тоа е еднакво на околу 200 калории за стандарден дневен внес од 2.000 калории.

Американското здружение за срце (AHS) предлага уште построги ограничувања. Нивните препораки се максимум 100 калории дневно за жени и 150 калории за мажи.

Бројни здравствени проблеми, вклучително и срцеви заболувања, се поврзани со прекумерна потрошувачка на додаден шеќер.

Оние во студијата кои се рангирани меѓу најниските 25% за внес на додаден шеќер, консумирајќи околу 58 калории додаден шеќер, покажаа најниска стапка на појава на камења во бубрезите. Спротивно на тоа, највисоките 25% од потрошувачите на шеќер, со просечни 542 калории додаден шеќер, имаат највисока стапка на развој на камења во бубрезите.

Резултати

Меѓу учесниците со најмал внес на додаден шеќер, 9,6% имале камења во бубрезите во текот на 11-годишниот период на студијата. Споредбено, 11,7% од лицата со најголем внес на додаден шеќер развиле камења во бубрезите. Ова означува зголемување на ризикот од 39%.

Истражувачот д-р Шан Јин истакна дека оваа студија е прва што воспоставува поврзаност помеѓу потрошувачката на додаден шеќер и камењата во бубрезите. Јин нагласи дека овие наоди укажуваат на потенцијалните придобивки од ограничувањето на потрошувачката на додаден шеќер за да се спречи формирање на камења во бубрезите.

Како заклучок, студијата сугерира дека свесниот напор да се намали внесот на додаден шеќер може да игра улога во намалувањето на ризикот од развој на камења во бубрезите.

Exit mobile version