Здравје кај децаИсхрана

Исхрана за бебе од 8 до 12 месеци

Кога бебето ќе наполни 8 месеци, во неговата исхрана почнува да доминира цврстата храна. Тоа е време кога од пасирана бебешка храна и кашички полека се преминува кон редовната семејна исхрана.

Развојот на бебето одредува која храна ќе ја јаде, каков ќе биде оброкот и каков ќе биде начинот на јадење. За емоционален, нутриционистички и физички развој, на новороденчето му треба храна богата со хранливи материи. Пасирано месо, овошје, зеленчук, житарици и млеко или млечна формула обезбедуваат оптимални количини на протеини, витамини и минерали за неговиот раст.

На возраст од осум месеци, доенчето почнува да сфаќа дека може да ги користи показалецот и палецот за да земе парчиња храна. Бебињата сакаат да јадат сами. Ова е идеално време да му понудите храна од ваша рака и да го вклучите во процесот на јадење. Може да му понудите бисквит, банана, парчиња круши, праски, коцки сирење, варени макарони.

Во овој период од развојот на детето и рибата (ослиќ, лосос, лист, пастрмка, штука) треба да се воведе во исхраната на новороденчето. Зелен зеленчук, мешунки, зелка и свежи домати. Парчиња свежо овошје, вклучувајќи агруми (портокал, мандарина, лимон) може да се додадат во закуската.

Млекото сè уште останува важен дел од исхраната на децата, без оглед дали е доење или во форма на прилагодена млечна формула. На нашиот пазар, постои формула со ознака 3, наменета за доенчиња на возраст од осум до осумнаесет месеци. Наменет е за исхрана на деца во фаза на премин од мајчино млеко (или стандардни формули) во редовно кравјо млеко

Реклама

 

Дневни потреби на доенчиња од возраст од осум месеци

 • доење или прилагодена формула за млеко (600ml за 24 часа),
 • количина по оброк: 180-250 мл,
 • житарки: 120-150 мл,
 • сецкано овошје и зеленчук: половина чаша, или 60-90 гр, или четири до шест лажици,
 • сецкано или мелено месо, риба, живина: две до четири лажици (30-60 гр.),
 • овошен сок: 60-120 мл.

Дневни потреби на доенчиња на возраст од 9 до 10 месеци

 • мајчино млеко: количината варира,
 • адаптирана формула за млеко: 600 до 800 мл,
 • житарки: осум до десет лажици, или 120 до 150 мл,
 • зеленчук: шест до осум лажици, или 90 до 120 гр,
 • овошје: шест до осум лажици, или 90 до 120 гр,
 • месо, риба: четири до шест лажици или 60 до 90 гр,
 • овошен сок: 120 ml.

Дневни потреби на доенчиња на возраст од 11 до 12 месеци

 • мајчино млеко: количината варира,
 • формула или „полномасно млеко“ – со максимален процент на млечни маснотии: 600 до 800 мл, вклучувајќи јогурт и сирење (половина Количината на сирење одговара на една количина млеко),
 • житарки: осум до десет лажици, или 120 до 150 мл,
 • зеленчук: шест до осум лажици, или 90 до 120 гр,
 • овошје: шест до осум лажици, или 90 до 120 гр,
 • месо: четири до осум лажици, или 60 до 120 гр,
 • овошен сок: 120 мл,
 • леб: половина или цело парче.

  АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button