Често ја слушаме фразата „Ти си тоа што го јадеш“ во контекст на физичкото здравје, но новото истражување објавено во JAMA Network Open сугерира дека оваа изрека важи и за менталното здравје. Истражувачите од Универзитетот Харвард открија поврзаност помеѓу консумирање обработена храна и зголемен ризик од депресија.
Проучување на врската помеѓу „ултра-обработената“ храна и ризикот од депресија
Студијата се фокусираше на средовечни жени кои учествуваа во Студијата за здравје на медицински сестри II, која ги истражува факторите на ризик за хронични болести кај жените.
Над 32.000 лица, првично без депресија, беа вклучени во студијата.
Учесниците пополнуваа прашалници за нивната исхрана на секои 4 години од 2003 до 2017 година.
Ултра-обработената храна беше проценета со помош на системот НОВА, кој ја категоризира храната врз основа на нивното ниво на обработка. Истражувачите идентификуваа специфични категории на обработена храна, како што се сосови, преработено месо и пијалоци.
Студијата открила поврзаност помеѓу големата потрошувачка на обработена храна и зголемениот ризик од депресија, особено кај вештачките засладувачи и вештачки засладените пијалоци.
Намалувањето на внесот на ултра-обработена храна беше поврзано со намален ризик од депресија.
Зошто обработената храна може да го зголеми ризикот од депресија?
Д-р Даниел Аткинсон, општ лекар за клиничко раководство во Treated, истакна дека точната причина за врската помеѓу ултра-обработената храна и депресијата не е целосно разбрана.
Ултра-обработено е широк поим кој опфаќа различни намирници и состојки. Затоа е предизвик да се прецизира точната причина.
Надворешните фактори и причинска поврзаност (депресијата што доведува до лош избор на храна) ја комплицираат врската.
Една хипотеза е дека ултра-обработената храна го нарушува цревниот микробиом, влијаејќи на когнитивната функција и расположението.