Болката може значително да влијае на нашиот секојдневен живот, правејќи ги дури и наједноставните задачи предизвикувачки. Иако постојат различни опции за управување со болкатa, можеби ќе бидете изненадени кога ќе дознаете дека одредени видови храна исто така можат да играат улога во ублажување на болката. Природата ни дала низа состојки кои поседуваат извонредни својства за борба против болка и воспаление.
Ѓумбир: моќен корен за ублажување на болката
Ѓумбирот, познат по својот специфичен вкус, долго време се користи во традиционалната медицина поради неговите различни здравствени придобивки. Имено, ѓумбирот е препознатлив по неговите својства против гадење и смирување на стомакот.
Неодамнешните истражувања сугерираат дека ѓумбирот може да има и ефекти за ублажување на болката, особено во ублажување на менструалните грчеви.
Боровинки и други плодови богати со антиоксиданси
Преполни со фитонутриенти, боровинките се мало, но силно овошје кое може да се бори против воспалението и потенцијално да ја ублажи болката. За време на вонсезоната, замрзнатите боровинки ја задржуваат својата хранлива вредност, што ги прави достапна опција цела година. Други овошја како што се јагодите и портокалите, исто така богати со антиоксиданси и полифеноли. Тие нудат слични смирувачки ефекти и можат да бидат вклучени во вашата исхрана за дополнителни придобивки за борба против болки.
Лосос и омега-3 масни киселини
Лососот, ценет поради неговата богата содржина на омега-3 масни киселини, е познат по своите антиинфламаторни својства и придобивки за здравјето на срцето.
За лицата со ревматоиден артритис, консумирањето лосос може да помогне да се намали осетливоста на зглобовите.
Други сорти на ладноводни риби како туна, сардина и скуша се исто така одлични извори на омега-3 масни киселини.
Куркума: зачин за природно ослободување од болка
Соединението во куркумата одговорно за нејзината живописна портокалово-жолта боја, куркумин, е проучено за неговото влијание врз воспалението и управувањето со болката.
Истражувањата покажаа дека додатоците на куркумин можат да ја подобрат мобилноста и да ја намалат болката кај лицата со ревматоиден артритис и остеоартритис. Подобрете ја апсорпцијата на куркумин со комбинирање на куркума со црн пипер.
Ладно цедено маслиново масло: борец против болки
Ладно цеденото маслиново масло содржи соединение наречено олеокантал, познато по своите антиинфламаторни својства. Покрај тоа што е клучна компонента на здравата исхрана, маслиновото масло може да ја ублажи и болката во зглобовите кога се применува локално. Маслиновото масло содржи лубрицин, протеин кој помага во заштитата и зачувувањето на ‘рскавицата. За да се зачуваат корисни својства на маслиновото масло, пожелно е да се готви на пониски температури.
Нане: олеснување за дигестивни непријатности
Утврдено е дека нането, особено маслото од нане, ги ублажува болните грчеви, гасовите и надуеноста поврзани со синдромот на нервозно дебело црево. Чајот од нане е популарен лек за повремени дигестивни нарушувања и може да обезбеди ослободување од непријатност.
Раните истражувања сугерираат дека бразилскиот чај од нане направен од растението Hyptnis crenata може да биде исто толку ефикасен како и лековите против болки на рецепт.
Вклучувањето на овие намирници за борба против болки во вашата исхрана може да понуди природно олеснување. Важно е да се забележи дека иако овие намирници се ветуваат за ублажување на болката, индивидуалните искуства може да варираат. Ако имате специфични здравствени проблеми или хронична болка, препорачливо е да се консултирате со лекар за персонализирано водство.