ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Што да избегнувате, а што не, доколку се нетолерантни на глутен?

Без разлика дали поради лични преференци или медицинска состојба, избегнувањето на глутен стана начин на живот за многу поединци. Глутенот, група на протеини кои се наоѓаат во житарките како пченица, јачмен и ‘рж, може да предизвика негативни реакции кај некои луѓе. Тоа најчесто доведува до разни здравствени проблеми. За оние со нетолеранција на глутен, од суштинско значење е да направат информиран избор за тоа што да вклучат и исклучат од нивната исхрана.

Разбирање на нетолеранцијата на глутен

Нетолеранцијата на глутен опфаќа низа состојби, вклучувајќи целијачна болест, алергија на пченица и нецелијачна чувствителност на глутен (NCGS). Иако овие услови споделуваат некои сличности, тие имаат различни карактеристики:

Целијачна болест: Целијачна болест е автоимуна состојба предизвикана од ингестија на глутен. Може да доведе до оштетување на цревата и да се манифестира со симптоми како дијареа, гасови, надуеност, анемија, застој во растот, па дури и невролошки ефекти.

Алергија на пченица: Алергијата на пченица е алергиска реакција на протеините од пченица. Нејзините симптоми можат да бидат опасни по живот. Сепак, не мора да водите исхран без глутен, бидејќи лицата со оваа состојба често можат да консумираат други житарки, вклучувајќи ги и оние што содржат глутен како јачмен и ‘рж.

Нецелијачна чувствителност на глутен (NCGS): NCGS резултира со негативни реакции на глутен без автоимун одговор забележан кај целијачна болест. Симптомите може да вклучуваат гастроинтестинални непријатности како надуеност, но нема сериозни здравствени ефекти поврзани со целијачна болест.

Еве која храна треба да ја избегнувате, а која треба да ја прифатите ако имате не сте толерантни на глутен.

Храна што треба да се избегнува

Храна за уживање

Exit mobile version