ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Вкусни солени грицки без глутен

Ако сакате ужина без глутен која е и хранлива и вкусна, не барајте подалеку од овие домашни грицки направени со брашно од хељда.

Брашното од хељда, и покрај неговото име, не е поврзано со пченицата и природно е без глутен, што го прави одличен избор за лица со ограничувања во исхраната.

Еве како чекор-по-чекор да направите грицки без глутен користејќи брашно од хељда:

Состојки

Инструкции

  1. Загрејте ја рерната на 180°C и обложете го плехот за печење со хартија за печење.
  2. Во сад за матење измешајте ги брашното од хељда, солта, лукот во прав, пиперот и црниот пипер. Добро измешајте за рамномерно да се распоредат зачините.
  3. Додадете го маслиновото масло на сувите состојки и мешајте додека смесата не наликува на крупни трошки.
  4. Постепено се става водата додека се меша смесата. Продолжете да мешате додека не се формира меко и малку лепливо тесто.
  5. Тестото префрлете го на малку набрашнета површина. Месете го тестото неколку минути додека не стане мазно и еластично.
  6. Поделете го тестото на мали делови и секое делче свиткајте ја во тенки стапчиња, со должина од околу 20 см (или помали). Можете да ја прилагодите дебелината според вашите желби.
  7. Ставете ги стапчињата на подготвениот плех за печење, оставајќи малку простор помеѓу секое стапче за рамномерно печење.
  8. Печете во загреана рерна 15-20 минути или додека стапчињата не добијат златно кафеава боја и не станат крцкави. Внимавајте на нив бидејќи времето на печење може да варира.
  9. Откако ќе се испечат, извадете ги грицките од рерната и оставете ги да се изладат на решетка. Ќе станат уште покрцкави додека се ладат.
  10. Откако целосно ќе се изладат, чувајте ги грицките во затворен сад за да ја одржите нивната крцкавост.

Уживајте!

Доколку немате време за печење, посетете го најблискиот ДМ маркет и пробајте ги интегралните стапчиња без глутен со хељда и просо.

Exit mobile version