Ако сакате ужина без глутен која е и хранлива и вкусна, не барајте подалеку од овие домашни грицки направени со брашно од хељда.
Брашното од хељда, и покрај неговото име, не е поврзано со пченицата и природно е без глутен, што го прави одличен избор за лица со ограничувања во исхраната.
Еве како чекор-по-чекор да направите грицки без глутен користејќи брашно од хељда:
Состојки
- 200 гр брашно од хељда и просо (може да го најдете онлајн или во ДМ маркетите)
- 1 лажичка сол
- половина лажичка лук во прав
- половина лажичка пипер
- 1/4 лажичка црн пипер
- лажици маслиново масло
- 120 ml вода
Инструкции
- Загрејте ја рерната на 180°C и обложете го плехот за печење со хартија за печење.
- Во сад за матење измешајте ги брашното од хељда, солта, лукот во прав, пиперот и црниот пипер. Добро измешајте за рамномерно да се распоредат зачините.
- Додадете го маслиновото масло на сувите состојки и мешајте додека смесата не наликува на крупни трошки.
- Постепено се става водата додека се меша смесата. Продолжете да мешате додека не се формира меко и малку лепливо тесто.
- Тестото префрлете го на малку набрашнета површина. Месете го тестото неколку минути додека не стане мазно и еластично.
- Поделете го тестото на мали делови и секое делче свиткајте ја во тенки стапчиња, со должина од околу 20 см (или помали). Можете да ја прилагодите дебелината според вашите желби.
- Ставете ги стапчињата на подготвениот плех за печење, оставајќи малку простор помеѓу секое стапче за рамномерно печење.
- Печете во загреана рерна 15-20 минути или додека стапчињата не добијат златно кафеава боја и не станат крцкави. Внимавајте на нив бидејќи времето на печење може да варира.
- Откако ќе се испечат, извадете ги грицките од рерната и оставете ги да се изладат на решетка. Ќе станат уште покрцкави додека се ладат.
- Откако целосно ќе се изладат, чувајте ги грицките во затворен сад за да ја одржите нивната крцкавост.
Уживајте!
Доколку немате време за печење, посетете го најблискиот ДМ маркет и пробајте ги интегралните стапчиња без глутен со хељда и просо.