ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Неколку причини зошто ѓумбирот треба да биде дел од секојдневната исхрана

Ѓумбирот (Zingiber officinale) е едногодишно растение кое потекнува од Азија и има долга историја на употреба како зачин во здравата исхрана.

Се користело како храна и лек дури илјадници години пред нашата ера и се смета за првиот зачин со кој биле запознаени Европјаните.

Свеж ѓумбир

Помага при:

Начин на употреба: Свежиот ѓумбир е добар за консумација откако добро ќе се измие и излупи. Исечете неколку тенки ленти свеж ѓумбир и џвакајте ситни парченца. Или пак изрендајте го и додајте лажица мед за ублажување на пикантниот вкус.

Ѓумбир во прав

Помага при:

Начин на употреба: Помешајте ½ мала лажичка ѓумбир во прав со млака вода и испијте ја мешавината наутро, 30 минути пред појадокот.

Состав

Сировиот ѓумбир се состои од 79% вода, 18% јаглехидрати, 2% белковини и 1% масти. Секои 100 грама ѓумбир имаат 80 калории и содржат умерени количества на витамин Б6 (12% од дневниот внос- ДВ) и минералите магнезиум (12% ДВ) и манган (11% ДВ), а во друг поглед имаат ниска хранлива вредност.

Кога е во сомелен облик, една кафена лажичка (5 грама) содржи 9% вода и занемарливи хранливи состојки, со исклучок на манган (70% ДВ).

Консумирајте ѓумбир умерено, не повеќе од 4 грама дневно.

Exit mobile version