Барате вкусна алтернатива на традиционалната фокача, но без глутен? Продолжете да читате. Брашното од хељда, познато по вкусот на јаткасти плодови и хранливите придобивки, служи како основа за овој вкусен леб.
Меката текстура на овој леб совршено се вклопува со вашите омилени јадења. Подгответе се да уживате во исхраната без глутен што ќе ги задоволи вашите желби за омилениот леб на Италија.
Состојки:
- 2 чаши брашно од хељда (може да го купите во ДМ маркетите или да го нарачате онлајн).
- 2 лажички прашок за пециво
- 1 лажичка сол
- 1/2 лажичка сушени билки (како оригано, рузмарин или мајчина душица)
- 2 лажици маслиново масло
- 1 чаша топла вода
- додатоци по ваш избор (на пр. маслинки)
Начин на подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200°C. Намачкајте го плехот за печење со масло или обложете го со хартија за печење.
- Во сад за матење изматете ги брашното од хељда, прашокот за пециво, солта и сувите билки.
- На сувите состојки додадете го маслиновото масло и убаво измешајте.
- Постепено се става во топла вода додека се меша смесата. Продолжете со мешање додека не се формира лепливо тесто.
- Префрлете го тестото на подготвениот плех. Со влажни раце или шпатула рамномерно распоредете го тестото, обликувајќи го во правоаголник или посакувана форма.
- Направете дупчиња на површината на тестото со притискање на врвовите на прстите во него.
- Намачкајте го тестото со малку маслиново масло и рамномерно распоредете го.
- Се пече во загреана рерна 20-25 минути или додека фокачата не стане крцкава одозгора.
- Извадете ја од рерната и оставете да се излади неколку минути пред да ја исечете и послужите.
Уживајте во вашата фокача од хељда без глутен!