ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Направете домашно млеко од соја, богато со протеини и калциум

Правењето млеко од соја дома е едноставен и забавен процес кој бара само неколку состојки и опрема.

Млекото од соја е хранлива растителна алтернатива на млеко од животинско потекло и е богато со протеини, калциум и витамин Д.

Еве чекор-по-чекор водич за тоа како да направите домашно млеко од сирова соја.

Состојки:

Опрема:

Инструкции:

Потопете ја сојата: Започнете со киснење на сојата преку ноќ или најмалку 8 часа во ладна вода. Овој процес ќе ја омекне и ќе го олесни блендирањето.

Изблендирајте ја сојата: Додајте ги натопените зрна соја и 4 чаши вода во блендер или процесор за храна. Мешајте со голема брзина додека смесата не стане мазна и кремаста. Можеби ќе треба да блендирате повеќе пати во зависност од големината на вашиот блендер.

Процедете го млекото од соја: Измешаната смеса истурете ја низ ситно мрежеста цедалка или газа, во големо тенџере. Користете дрвена лажица или шпатула за да ја притиснете смесата врз цедалката или газата за да извлечете што е можно повеќе течност. Тоа што ќе остане во цедалката може да се користи за други рецепти или да се фрли.

Сварете го млекото од соја: Загрејте го исцеденото млеко од соја на средна топлина, повремено мешајќи додека не достигне нежно вриење. Намалете ја топлината и оставете да врие 20-25 минути. Ова ќе помогне да се елиминира вкусот на сурова соја и да се подобри текстурата на млекото.

Засладување (по желба): Откако млекото од соја ќе се свари, можете да го засладите и ароматизирате по ваш вкус. Вообичаените засладувачи вклучуваат мед, јаворов сируп или шеќер. Може да се додадат и ароми како што се екстракт од ванила, какао во прав или мача во прав.

Изладете и чувајте: Откако млекото од соја ќе се олади, префрлете го во шише и ставете го во фрижидер. Домашното млеко од соја ќе трае 3-4 дена во фрижидер. Протресете го или измешајте го млекото пред да го користите.

Exit mobile version