Здравје кај мажиЗдравје од А до ШКожа

Причини и домашен третман при јадеж кај пенисот

Постојат неколку причини поради кои може да чувствувате честа потреба за чешање во пределот на пенисот, а третманот е различен во зависност од причината за јадежот.

Чешањето на пенисот може да биде непријатно. Иако тоа може да биде симптом на сексуално пренослива инфекција (СПИ), постојат и други потенцијални причини за чешање на пенисот.

Мажите може да чувствуваат потреба за чешање на целиот пенис, но во други слул=чаи чешањето може да биде локализирано на главниот дел од пенисот или на глансот на пенисот (главата на пенис).

Причини за чешање на пенисот се:

 • Кандидијаза
  Кандидијаза е габична инфекција која може да предизвика воспаление на пенисот и да предизвика чешање. Во некои случаи осип или густ бел исцедок кој е придружен од чешање.
 • Генитални брадавици
  Брадавиците на гениталиите е СПИ што може да се појави на телото на пенисот и на глансот. Тие се појавуваат како израстоци или грутки и може да предизвикаат чешање или крварење.
 • Псоријаза
  Псоријазата е состојба што може да предизвика црвенило на кожата или да се појават лушпи. Псоријазата на пенисот може да се појави како отворени рани на телото на пенисот и глансот.
 • Шуга
  Шуга се јавува кога грините влегуваат во кожата. Ова може да влијае на целото тело и обично предизвикува екстремно чувство на чешање. Шугата може да се појави на пенисот како мали подигнати испакнатини на телотот на пенисот.
 • Контактен дерматитис
  Контактен дерматитис се јавува кога кожата доаѓа во контакт со нешто што предизвикува да има алергиска реакција. Употребата на латекс кондоми може да предизвика ваква реакција. Контактниот дерматитис може да се појави на пенисот како подигнати испакнатини кои предизвикуваат чешање.
 • Генитален херпес
  Херпесот на гениталиите е СПИ каде може да се појават плускавци на телото на пенисот, анусот и бутовите. Симптом на генитален херпес е чешањето.
 • Егзема
  Егземата е состојба што предизвикува сувоста на кожата, воспаление и чешање. Егзема на пенисот може да се појави како сува кожа на телото на пенисот.
 • Баланитис
  Баланитисот е форма на иритација на кожата која специфично влијае на глансот на пенисот. Симптомите на баланитис се чешање на пенисот, непријатен мирис што доаѓа од пенисот, оток и болка при мокрење.

Домашни лекови
Ако почувствувате чешање, постојат неколку работи што може да ги испробате дома за да го смирите јадежот.

Реклама biskviti za deca

На пример:
– Ставете ладни облоги на иритираната област: Ова може да помогне во смирување на иритацијата.
– Воздржете се од сексуална активност за да избегнете понатамошна иритација: Ова исто така може да помогне во спречување на СПИ.
– Нанесете кокосово масло на областа: Ова може да ги подобри симптомите на кожната состојби и да олесни дел од јадежот.
– Потопете памук со алкохол и исчистете ја иритираната област: Логиката што стои зад ова е дека алкохолот има антимикробно дејство што може да помогне во уништување на одредени бактерии.
– Натопете го телото во вода со сол за капење: Една студија сугерира дека ова може да помогне во олеснување на иритираната кожа и намалување на воспалението.

Третман

Најважно е да се утврди основната причина која предизвикува чешање, за што ќе треба да посетите лекар.

Во зависност од причината за чешање на пенисот, постојат неколку можни опции за третман. Односно:

– Антифунгални лекови: Ако причината е габична инфекција, ќе бидат потребни антифунгални лекови за да ја смират инфекцијата и да ги намалат симптомите.

– Антихистаминици: Ако чешањето е резултат на алергија, ќе треба да се земаат антихистаминици.

– Антибиотици: Ако причината за чешање е бактериска, ќе бидат потребни антибиотици за да се уништи инфекцијата.

Стероидни масти: Помагаат да се намали воспалението и да се смири јадежот.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button