Кожа

Депигментација на кожа

Кожата често ја менува бојата. Привремена промена на бојата на кожата обично се јавува како физиолошка реакција на силни емоции (бледило и црвенило), фактори на животната средина (студ, топлина, сонце) или здравствени проблеми (алергии, воспаленија, трауми). Сепак, кожата е исто така склона кон постојани нарушувања на пигментацијата. Депигментацијата може да биде локализирана (на пр. Витилиго) или општа (на пр. Албинизам). Изгореници и рак на кожа е можно кај луѓе со вакви нарушувања.

Витилиго

Витилиго се манифестира во форма на бели дамки на кожата кои се различни по големина, изглед и локација и обично се зголемуваат со текот на времето. Таа е предизвикана од уништување на меланоцити, клетки на кожата кои произведуваат пигмент меланин. Постојат различни фактори кои ја предизвикуваат оваа болест, а некои од нив се стрес, вознемиреност, триење. Изложеноста на ултравиолетово зрачење под надзор на лекар понекогаш резултира со враќање на белите дамки во нормална боја, но тие носат ризик од рак на кожата. Оваа болест се јавува кај  еден процент од населението и се јавува на која било возраст.

Албинизам

Албинизмот е наследна болест што подразбира неможност за производство на пигмент меланин, поради што се депигментираат кожата, косата и ирисите. Најчесто е придружено со проблеми со видот и чувствителност на светлина.

Реклама - Healthy Store

Симптоми

 • дамки,
 • мазни бели дамки,
 • ограничени дамки,
 • дамки со различна големина,
 • дамки на различни локации,
 • симетрични точки,
 • бела коса,
 • светла кожа,
 • депигментирани штици.

Третман

 • ултравиолетово зрачење,
 • операција,
 • кортикостероиди,
 • автотрансплантација на кожа.

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button