COVID-19

COVID-19: Кој е имун без претходна инфекција?

 

Научниците открија антитела кои реагираат на новиот коронавирус во примероците од крв донирани пред почетокот на пандемијата. Тие сугерираат дека некои луѓе може да имаат барем одреден степен на постоечки имунитет кон новиот вирус.

Бројот на нови случаи со КОВИД-19 е во пораст во многу региони низ целиот свет. Но, не секој што ќе стапи во контакт со SARS-CoV-2, новиот коронавирус, развива COVID-19.

Група научници од Институтот Франсис Крик, во Лондон, заедно со колегите од Универзитетскиот колеџ во Лондон, Велика Британија, можеби пронашле објаснување зошто некои луѓе можат да се борат против инфекција со SARS-CoV-2 подобро од другите .

Изненадувачко откритие

Реклама

Истражувачкиот тим првично се зафати да развие тест со висока чувствителност за откривање на антитела кон вирусот SARS-CoV-2

Научниците можат да го користат овој тип на тест за да утврдат дали некое лице има антитела откако имало COVID-19, што е клучна информација за оние кои се обидуваат да утврдат колку долго може да трае имунитетот по инфекцијата со SARS-CoV-2

Како дел од нивната работа, научниците користеле примероци од серум обезбедени од луѓе кои немале COVID-19. На нивно изненадување, тие нашле антитела кои реагирале на SARS-CoV-2 во некои од примероците.

Во својот труд, истражувачите опишуваат научна теорија дека изложеноста на кој било од обичните човечки коронавируси, што може да предизвика настинка, може да доведе до создавање на имунитет. Тие се однесуваат како имунолошка вкрстена реакција.

Постојат четири сезонски обични човечки коронавируси, сите претежно предизвикуваат лесна болест. Огромното мнозинство на луѓе во одреден момент има инфекција со барем еден од овие вируси.

Научниците веќе знаат дека нашите тела не создаваат долготраен имунитет на овие вируси, поради што едно лице може да зарази инфекција со обичен хуман коронавирус повеќе од еднаш во животот.

Но, дали претходната изложеност на обичен хуман коронавирус може да обезбеди барем привремена заштита од SARS- CoV-2?

Научниците изјавуваат : „Нашата работа покажува дека подединицата S2 е доволно слична помеѓу обичните коронавируси кои предизвикуваат настинка и SARS-CoV-2 за некои антитела да работат против обете“.


АМ

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button