Категорија: Респираторен систем

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Пнеумоторакс-класификација, дијагноза и лекување

Респираторен систем

Пнеумоторакс е состојба која означува присуство на воздух во плеврален простор. Воздухот доаѓа во плеврален простор заради прекин на континуитетот на плеврална мембрана или од ... Повеќе

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Респираторен систем, Малигни болести

Чувството за вкус е зажен фактор кој овозможува да ги задоволиме телесните потреби за енергија преку храната. Постојат пет основни вкусови и тоа: слатко, кисело, ... Повеќе

Ателектаза- видови, симптоми и третман

Ателектаза- видови, симптоми и третман

Здравје од А до Ш, Респираторен систем

Ателектазата претставува намалување на количеството на воздух во белите дробови како и губење на белодробниот волумен. Ателектазата може да биде: 1.Вродена која се јавува кај ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: КАШЛИЦА – КАКО ДА СЕ ПРОЦЕНИ ДАЛИ Е ОПАСНА?

д-р Марија Јованоска: КАШЛИЦА – КАКО ДА СЕ ПРОЦЕНИ ДАЛИ Е ОПАСНА?

Стручна Помош, Респираторен систем

Кашлицата (тусис) е најважниот одбранбен механизам на респираторниот систем. Во принцип, секоe кашлање е начин за чистење на респираторниот тракт од насобрани токсини, нечистотија и ... Повеќе

д-р Владимир Томески: Астма, едукација за начин на  живот и терапија

д-р Владимир Томески: Астма, едукација за начин на живот и терапија

Стручна Помош, Респираторен систем

Астмата е едно од најчестите респираторни заболувања во модерните индустриски земји со зафатеност преку 5% од целокупната популација. Ги зафаќа сите возрасни групи, од инфанти ... Повеќе