Категорија: Малигни болести

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

д-р Јасмина Лазарова: Радиотерапија на глава и врат и орална нега

Стручна Помош, Малигни болести

Ракот на глава и врат е присутен со 5% од сите видови малигни заболувања (промени), а во 2018 година беа регистрирани 887 649 нови случаи, ... Повеќе

Како се дијагностицира карцином?

Како се дијагностицира карцином?

Малигни болести

Kолку порано карциномот е дијагностициран и третиран, толку поголеми се шансите да биде излечен. Некои типови на карцином како оние на кожа, дојка, усна шуплина, ... Повеќе

Најчестите нуспојави од лекување на карцином на простата

Најчестите нуспојави од лекување на карцином на простата

Малигни болести, Здравје кај мажи

Карцином на простата е малигно заболување на простатата, жлезда кај машкиот репродуктивен систем. Повеќето канцери на простатата се спорорастечки, но во некои случаи можат да растат релативно брзо. Канцер-клетките може ... Повеќе

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Како да ги намалите последиците од промена на вкусот при третирање на карцином на белите дробови?

Респираторен систем, Малигни болести

Чувството за вкус е зажен фактор кој овозможува да ги задоволиме телесните потреби за енергија преку храната. Постојат пет основни вкусови и тоа: слатко, кисело, ... Повеќе

Карцином на желудник-ризик фактори, дијагноза и терапија

Карцином на желудник-ризик фактори, дијагноза и терапија

Здравје од А до Ш, Гастроинтестинален систем

Карцином на желудник претставува ширење на малгнизирано епително ткиво во длабочината и по површината на слузницата на желудникот. Претставува честа малигна болест на гастроинтестинален тракт ... Повеќе