Категорија: Локомоторен систем

Гихт-Начинот на живот и исхраната влијаат врз манифестација на болеста

Гихт-Начинот на живот и исхраната влијаат врз манифестација на болеста

Здравје од А до Ш, Локомоторен систем

Гихот е метаболична болест предизвикана од зголемените вредности на мочната киселина во серумот. Тоа се нарекува хиперглеукемија која е последица на зголемената продукција или намалената ... Повеќе

Остеопорозата може да биде асимптоматска се додека не предизвика фрактура или деформитет на коските

Остеопорозата може да биде асимптоматска се додека не предизвика фрактура или деформитет на коските

Здравје од А до Ш, Локомоторен систем

Остеопороза претставува намалена коскена маса т.е ,коските се со нормален состав, но намалено е коскеното тикиво. Коскената маса се формира во тек на детство и ... Повеќе

Како да се справите со воспалени мускули

Како да се справите со воспалени мускули

Здравје од А до Ш, Локомоторен систем

Нормално е мускулите да ви бидат заморени после спорт или некоја друга активност, дури и извршување на домашни задачи. Тоа се случува ако нагло сте ... Повеќе

Артритис: Лоши навики кои предизвикуваат болка во зглобовите

Артритис: Лоши навики кои предизвикуваат болка во зглобовите

Здравје од А до Ш, Локомоторен систем

Артритис претставува воспаление на зглобовите.Постојат повеќе од 100 видови на артритис. Најчести форми се остеоартритис (дегенеративна болест на зглобовите) и ревматоиден артритис. Симптоми болки и се поголема вкочанетост без видливо ... Повеќе