Категорија: Кардиоваскуларен систем

Дали високиот крвен притисок предизвикува главоболки или други симптоми?

Дали високиот крвен притисок предизвикува главоболки или други симптоми?

Кардиоваскуларен систем

  Речиси во сите случаи, луѓето не можат да чувствуваат кога им е покачен крвниот притисок и не се свесни дека го имаат. Токму ова ... Повеќе

Како да се контролира високиот крвен притисок ?

Како да се контролира високиот крвен притисок ?

Кардиоваскуларен систем

Неконтролираниот висок крвен притисок ( хипертензија) може да биде фатален. Ако Ви е дијагностициран висок крвен притисок, еве неколку едноставни начини кои ќе ви помогнат ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: Фактори на ризик и превенција на срцеви болести

д-р Марија Јованоска: Фактори на ризик и превенција на срцеви болести

Стручна Помош, Кардиоваскуларен систем

Кардиоваскуларни заболувања се болести на срцето и крвните садови. Тие претставуваат сериозен проблем на модерното време. Важно е веднаш да се нагласи дека со едукација ... Повеќе

Ефекти на коронавирус врз кардиоваскуларното здравје

Ефекти на коронавирус врз кардиоваскуларното здравје

COVID-19, Кардиоваскуларен систем

Според досегашните научни откритија поврзани со COVID-19 познати се следните симптоми: покачена телесна температура, сува кашлица, отежнато дишење и новооткриените: треска, повторувачка покачена температура со ... Повеќе

Срцев удар или инфаркт-ризик фактори, симптоми, дијагноза и терапија

Срцев удар или инфаркт-ризик фактори, симптоми, дијагноза и терапија

Кардиоваскуларен систем

Акутен миокарден инфаркт е изумурање на дел од срцевиот мускул поради ненадејно прекинување на циркулацијата на дел од некоја од артериите кои го исхрануваат срцето. ... Повеќе

д-р Марија Јованоска: НИЗОК КРВЕН ПРИТИСОК – Физиолошка појава или сигнал за можно сериозно пореметување

д-р Марија Јованоска: НИЗОК КРВЕН ПРИТИСОК – Физиолошка појава или сигнал за можно сериозно пореметување

Стручна Помош, Кардиоваскуларен систем

Хипотензија или низок крвен притисок е состојба спротивна на хипертензија, која не е толку честа појава, но сепак е здравствена компликација. Најдобро е да се разбере како ... Повеќе

17 април-Светски ден на хемофилијата

17 април-Светски ден на хемофилијата

Здравје од А до Ш, Кардиоваскуларен систем

Што е хемофилија? Хемофилија е релативно ретко генетско нарушување кое се јавува поради несоодветно згрутчување или коагулација на крвта. Во случај ткивото да е повредено, ... Повеќе