Категорија: Гастроинтестинален систем

Синдром на нервозно дебело црево

Синдром на нервозно дебело црево

Гастроинтестинален систем

Синдромот на нервозно дебело црево е една од најнепријатните стомачни тегоби, но и најчесто гастроинтестинално заболување во клиничката пракса. Ова нарушување влијае на квалитетот на ... Повеќе

д-р Марија Илиева: Helicobacter pylori – најчеста бактерија во желудникот на човекот

д-р Марија Илиева: Helicobacter pylori – најчеста бактерија во желудникот на човекот

Гастроинтестинален систем, Стручна Помош

Helicobacter pylori е грам негативна бактерија која најчесто се населува во желудникот и дванаесетпалачното црево на човекот. Се смета дека бактеријата денес е присутна кај ... Повеќе

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест

Здравје од А до Ш, Гастроинтестинален систем

Гастричен рефлукс или гастроезофагеална рефлуксна болест претставува хроничен симптом на мукозно оштетување предизвикано од враќање на желудочна киселина од желудникот во хранопроводот. Киселината која се враќа во езофагусот ... Повеќе

Стеатоза или замастување на црн дроб

Стеатоза или замастување на црн дроб

Здравје од А до Ш, Гастроинтестинален систем

  Стеатозата е состојба при која има акумулација на огромна количина масти(триглицериди) во клетките на хепарот(црн дроб). Најчесто е предизвикана од обезност, дијабет или хроничен ... Повеќе

Што се и како делуваат пробиотиците?

Што се и како делуваат пробиотиците?

Гастроинтестинален систем

Светската здравствена организација пробиотиците ги дефинира како “живи микроорганизми кои во соодветни количини позитивно влијаат врз здравјето на домаќинот”. Клиничките испитувања докажале дека пробиотиците имаат ... Повеќе

Најчести причини за појава на дијареа

Најчести причини за појава на дијареа

Здравје од А до Ш, Гастроинтестинален систем

Дијареа претставува состојба која се карактеризира со зголемена волумен и фрекфенција(повеќе од два пати на ден) на столицата. Може да биде акутна и хронична. Акутната ... Повеќе

Природни лекови против опстипација или запек

Природни лекови против опстипација или запек

Здравје од А до Ш, Гастроинтестинален систем

Опстипација се дефинира како нередовно или отежнато празнење на дебелото црево за подолг временски период. Освен тоа, поимот опстипација се употребува и при состојба при ... Повеќе