Лекови и суплементи

Здравствени придобивки од фолна киселина и можни ризици

Фолната киселина – витамин Б9, е хранлива материја од суштинско значење за оптимално човеково физиолошко функционирање. Се наоѓа во различни извори на храна како темнозелен лисест зеленчук, цели зрна, грав и јајца.

Здравствени предности

Фолната киселина игра клучна улога во олеснувањето на основните клеточни процеси. Таа придонесува за синтеза на РНК и ДНК, клучните молекуларни компоненти кои ги оркестрираат клеточните функции. На страна од оваа основна улога, фолатите даваат неколку здравствени придобивки.

Превенција на вродени дефекти на невралната туба

Имено, дефектите на невралната туба претставуваат вродени малформации кои се јавуваат во мозокот или ‘рбетот на фетусот. Овие дефекти опфаќаат состојби како што се аненцефалија, која се карактеризира со нецелосен развој на мозокот и черепот и спина бифида, спектар на малформации на ‘рбетот.

Додаток на фолна киселина, еден месец пред зачнувањето и во текот на бременоста, значително го намалува ризикот од такви дефекти. Дополнувањето со синтетичка фолна киселина е особено значајно, бидејќи нејзината апсорпција ја надминува онаа на природната фолна киселина во храната.

Ублажување на ризиците од рак

Соодветната потрошувачка на фолати покажува потенцијал за намалување на инциденцата на специфични видови на рак. Имено, суплементацијата покажа ветување за намалување на ризикот од сквамозен карцином, истакната форма на рак на кожата што влијае на регионот на главата и вратот. Заштитното влијание на фолатите дополнително се протега на ракот на устата, грлото, хранопроводникот и панкреасот.

Реклама biskviti za deca

Намалување на ризикот од кардиоваскуларни болести

Употребата на фолна киселина се протега на доменот на кардиоваскуларното здравје. Зголемените нивоа на хомоцистеин, протеин во крвотокот, корелираат со зголемен ризик од кардиоваскуларни болести. Недостатокот на фолати може да го зголеми нивото на хомоцистеин.

Суплементирање со фолати придонесува за разградување на хомоцистеинот, а со тоа го ублажува ризикот од кардиоваскуларни заболувања. Улогата на фолатите има особено значење за лицата со мутација на генот MTHFR, што ја загрозува обработката на хомоцистеин. Суплементирање со фолна киселина за индивидуи со оваа мутација има двојни придобивки од намалувањето на нивото на хомоцистеин и ублажувањето на ризикот од дефект на невралната туба кај потомството.

Здравствени ризици

Разгледување на рак на простата

Додека суплементацијата на фолна киселина е поврзана со намалени ризици од рак, предложено е потенцијално зголемување на ризикот од рак на простата. Сложената врска помеѓу фолатите и ракот бара дополнителни истражувања за сеопфатно да се разјасни оваа врска.

Интеракции со лекови и несакани ефекти

Имено, фолната киселина генерално се смета за безбедна. Сепак, истовремената употреба на додатоци на фолна киселина со специфични лекови, како што се антиконвулзиви, барбитурати, метотрексат и пириметамин, може да ја намали нивната ефикасност. Така се советува, консултација со здравствен работник за поединци кои размислуваат за суплементи на фолна киселина.

Благи до умерени несакани ефекти поврзани со внесот на фолна киселина опфаќаат гадење, губење на апетит, изменето чувство на вкус, конфузија, раздразливост и нарушувања на спиењето. Иако алергиските реакции се ретки, симптомите како што се чешање, црвенило, осип и тешкотии со дишењето бараат медицинска помош.

Дозирање

Препораките за внес на фолна киселина варираат во зависност од возрасните групи. На лицата над 14 години им се советува да консумираат 400 микрограми дневно. На бремените жени им се препорачува поголем опсег од 400 до 800 микрограми дневно. Дозите за деца се разликуваат во зависност од возрасните категории:

  • Од раѓање до 6 месеци: 65 микрограми
  • Доенчиња 7-12 месеци: 80 микрограми
  • Бебиња од 1-3 години: 150 микрограми
  • Деца од 4-8 години: 200 микрограми
  • Деца од 9 до 13 години: 300 микрограми

Високата содржина на фолати е присутна во храната како што се говедскиот црн дроб, темнозелените листести зеленчуци, агрумите, кикиритките, гравот и збогатените производи како збогатените житарки, лебот и тестенините.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button