Внесувањето на природна антиинфламаторна храна во вашата исхрана може да биде корисно за намалување на ризикот од состојби поврзани со воспаление. Додека лековите и другите третмани остануваат суштински за управување со воспалителни состојби, антиинфламаторната диета се смета за здрав избор што може да го надополни вашиот целокупен план за лекување. Исто така, може да ги намали шансите за развој на други здравствени проблеми.
Антивоспалителна храна
Експертите за исхрана препорачуваат конзумирање на храна со антиинфламаторни својства.
- Овошје и зеленчук: Истражувањата покажуваат дека листестите зеленчуци богати со витамин К. Спанаќот и кељот, го намалуваат воспалението, како и брокулата и зелката. Дополнително, овошките како цреши, малини и капини содржат супстанции кои придонесуваат за нивното антиинфламаторно дејство.
- Житарки: Одлучете се за нерафинирани зрна како овес или кафеав ориз, кои се богати со влакна. Влакната се исто така поврзани со антиинфламаторни придобивки.
- Грав: Изобилува со растителни влакна, антиоксиданси и други антиинфламаторни соединенија, гравот е одличен додаток на антиинфламаторната диета.
- Јаткасти плодови: Јаткастите плодови обезбедуваат здрав тип на масти што се борат против воспалението. Маслиновото масло и авокадото се исто така добри извори на оваа здрави масти.
- Риба: Вклучете ги рибите како лосос, туна и сардина во вашата исхрана најмалку двапати неделно. Овие риби содржат омега-3 масни киселини, кои се познати по своите антиинфламаторни својства.
- Билки и зачини: Билките и зачините додаваат и вкус и антиоксиданси на вашите оброци. Куркумата содржи куркумин, моќна антиинфламаторна супстанција. Лукот исто така го потиснува производството на супстанции кои го олеснуваат воспалението.
Што да избегнувате?
Ако почувствувате воспаление или надуеност, неопходно е да избегнувате одредени високо обработени, мрсни и слатки јадења:
- Слатки, колачи, колачиња и газирани пијалоци: На овие производи им недостасуваат есенцијални хранливи материи и може да доведат до зголемување на телесната тежина, висок шеќер во крвта и висок холестерол, кои се поврзани со воспаление. Шеќерот предизвикува ослободување на воспалителни гласници наречени цитокини, а засладените пијалоци како соковите се значајни виновници.
- Мрсно и преработено црвено месо: Храната како виршлите која е богата со заситени масти може да предизвика воспаление доколку се консумира во прекумерни количини.
- Путер, полномасно млеко и сирење: Заситените масти кои се наоѓаат во овие производи можат да придонесат за воспаление. Одлучете се за алтернативи на млечни производи со малку маснотии.
- Пржена храна: Готвењето храна во растителни масла кои содржат омега-6 масни киселини, може да доведе до нерамнотежа помеѓу омега-6 и омега-3, што резултира со зголемено воспаление.
- Транс масти: Кремите за кафе, маргаринот и храната со делумно хидрогенизирани масла треба да се избегнуваат, бидејќи транс мастите го зголемуваат ЛДЛ холестеролот.
- Пченица, ‘рж и јачмен (глутен): За лица со целијачна болест, глутенот мора строго да се избегнува. Меѓутоа, за други, зрна како пченица, ‘рж и јачмен нудат вредни нутритивни придобивки.
Ризици од хронично воспаление
Воспалението е природен одговор кој го штити телото од токсини, инфекции и повреди. Сепак, хроничното воспаление, кое често се јавува во подолг период, е поврзано со разни болести, вклучувајќи:
- Рак
- Срцева болест
- Дијабетес
- Алцхајмерова болест
- Депресија
Со усвојување на антиинфламаторна диета, може да го намалите ризикот од хронично воспаление и да го подобрите целокупното здравје. Секогаш консултирајте се со здравствен работник пред да направите значителни промени во вашата исхрана, особено ако имате специфични здравствени состојби.