Здравје од А до ШПсихологија

Како да го намалите или сосема да се откажете од алкохолот?

Добра идеја е прво да го посетите вашиот лекар ако сакате да се откажете или да престанете да пиете алкохол. Тoj можe да ви помогнe да управувате со какви било симптоми на повлекување. Исто така е корисно да имате план за акција и поддршка што ќе ви помогне да ги постигнете своите цели.

Посетете го вашиот лекар

Добра идеја е да го посетите вашиот лекар пред да намалите или откажете алкохол. Тој можат:

 • да ви даде медицински совет заснован на вашето здравје
 • креира план за повлекување што треба да го следите
 • ве поврзуваат со услугите за поддршка
 • да го следи вашиот напредок преку редовни прегледи
 • да ви помогне да се подготвите за какви било симптоми на повлекувањe

Ако сте редовен или тежок алкохоличар, може да биде опасно да го намалите или откажете алкохолот самостојно. Вашиот лекар може да ве упати на третман како што се детоксикација, лекови и советување за да помогне во управувањето со симптомите на повлекување.

Знајте ги придобивките

Реклама

Намалувањето или откажувањето од алкохол може да го подобри вашиот живот на многу начини:

 • подобрување на расположението и спиењето,
 • зголемување на  вашата енергија,
 • подобрување на односите со вашите најблиски,
 • ќе имате подобри перформанси на работа,
 • ќе го намалите ризикот од долгорочни здравствени проблеми како што се рак и срцеви заболувања,
 • ќе заштедите пари.

Имајќи ги предвид овие придобивки многу полесно ќе останете мотивирани.

Изработете план

Без разлика дали имате за цел да пиете помалку или целосно да се откажете, добро е да имате план.

Некои луѓе претпочитаат да се откажат наеднаш. Другите претпочитаат полека да го намалуваат пиењето. Секој е различен, затоа разгледајте што најдобро одговара за вас. Запомнете дека вашиот лекар може да ви помогне ако не сте сигурни.

Вашиот план може да биде едноставен како да пиете една чаша помалку секој пат кога ќе излезете. Ако сакате да бидете подетални, размислете за вашите:

 • цели – зошто сакате да го намалите или откажете алкохолот?
 • предизвикувачи – зошто и кога пиете?
 • стратегии – како ќе го намалите или откажете алкохолот?
 • поддршка – кому ќе се обратите за помош?

Алкохол „free“

Наградете се

Ова што го правите не е лесно. Наградувајте се секогаш кога ќе постигнете некоја од поставените цели. Можете да излезете на кино или да се почестите со вашиот омилен десерт.

Запомнете го вашиот план

За повторно фокусирање, вратете се на вашиот план. Потсетете се зошто го намалувате или оставате алкохолот. Инспирирајте се од тоа како вашиот живот ќе се подобри кога ќе ги постигнете своите цели.

Простете си

Немојте да бидете престроги кон себеси ако испиете една чашка плус и го прекршите планот. Простете си и започнете од почеток следниот ден.


am

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button