ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Дали постои врска помеѓу шеќерот и Алцхајмеровата болест?

Алцхајмеровата болест, прогресивно нарушување на мозокот, може сериозно да влијае на когнитивната функција, меморијата и секојдневните активности. Иако често се поврзуваат со постари лица, биолошките маркери на Алцхајмеровата болест може да се појават уште во 30-тите.

Споделуваме увид во тоа како потрошувачката на шеќер може да влијае на ризик од Алцхајмерова болест.

Врската помеѓу шеќерот и ризикот од Алцхајмерова болест

Прекумерното консумирање шеќер и покаченото ниво на шеќер во крвта се поврзани со зголемен ризик од Алцхајмерова болест и други форми на деменција. Значајна причина зад оваа врска е тоа што високиот внес на шеќер може да предизвика воспаление. Овој фактор придонесува за разни хронични состојби, вклучително и Алцхајмерова болест.

Неодамнешното истражување ја нагласи врската помеѓу високото ниво на шеќер и ризикот од Алцхајмерова болест. Студијата спроведена во 2022 година, во која учествуваа 37.689 лица, откри врска помеѓу високата потрошувачка на шеќер и зголемениот ризик од Алцхајмерова болест, особено кај жените. Дури и скромното консумирање шеќер, околу 10 грама (еквивалентно на 2,4 лажички) дневно, беше поврзано со зголемен ризик. Имено, лактозата, шеќерот што се наоѓа во млекото и млечните производи, покажа најсилна корелација со Алцхајмеровата болест.

Покрај тоа, високиот шеќер во крвта поради дијабетес е признат фактор на ризик за Алцхајмерова болест. Може да придонесе за формирање на амилоидни плаки во мозокот, карактеристика на Алцхајмеровата болест. Спротивно на претходните верувања дека овој ризик првенствено ги погодува постарите лица, студија од 2022 година во која учествуваа 4.932 учесници откри дека врската помеѓу Алцхајмеровата болест, високиот шеќер во крвта и високиот холестерол може да се манифестира уште на возраст од 35 години. Управување со нивото на холестерол и шеќер во крвта во раните фази на животот може потенцијално да го намали ризикот од развој на Алцхајмерова болест подоцна.

Останати истражувања

Друга помала студија од 2022 година покажа дека дури и краткорочните покачувања на нивото на шеќер во крвта (една година) може да влијаат на ризикот од Алцхајмерова болест и деменција. Ова истражување, во кое беа вклучени 105 првично когнитивно здрави индивидуи, покажа дека како што се зголемува нивото на шеќер во крвта на гладно, учесниците покажале повеќе маркери поврзани со когнитивното опаѓање. Ова е без оглед на телесната тежина и варијациите на инсулинот.

Дополнително, една студија од 2017 година идентификуваше зголемени маркери за Алцхајмерова болест кај поединци кои консумираат поголеми количини на зашеќерени пијалоци и овошни сокови.

Влијанието на шеќерот врз симптомите на Алцхајмеровата болест

Конзумирањето прекумерно шеќер, особено кај лицата со дијабетес, може да го забрза почетокот и прогресијата на деменција. Следствено, симптомите на Алцхајмеровата болест може да се манифестираат во порана фаза. Овие симптоми опфаќаат потешкотии со меморијата и решавање на проблеми, промени во расположението и личноста, лоша хигиена и социјално повлекување.

Меѓутоа, во некои ситуации, малите количини шеќер може да бидат корисни. Особено за поединци во подоцнежните фази на Алцхајмерова болест кои може да го изгубат апетитот. Во такви случаи, додавањето скромна количина шеќер или сол во оброците може да ја зголеми нивната привлечност. Ова пак може да помогне во одржувањето на адекватен нутритивен внес. Сепак секогаш треба да се консултирате со лекар пред било какви значителни промени.

Exit mobile version