Здравје кај мажи

Сѐ што треба да знаете за аденом на простата

Бениген тумор кој се формира во централниот дел на простатата околу уретрата се нарекува аденом на простата. Зголемената простата што ја притиска уретрата може да предизвика голем број проблеми со урина. Сепак, аденом на простата не предизвикува сексуални проблеми и не може да се развие во рак на простата. Оваа болест е честа и ги погодува скоро 50% од луѓето во нивните шеесетти години и околу 90% од мажите постари од 80 години.

Најчести симптоми

  • нагон за мокрење,
  • тешкотии при мокрење,
  • слаб проток на урина,
  • крв во урина.

Третман

  • терапија со лекови,
  • отстранување на аденом,
  • имплантација на протеза во уретрата.

Превенција

Одредени животни навики помагаат да се намалат проблемите поврзани со аденом на простата: избегнувајте зачинета храна, алкохолни пијалоци и газирани сокови, редовно вежбање.

Реклама - Healthy Store

Прикажи повеќе

Поврзани статии

Back to top button