Здравје од А до Ш

Aбнормално вагинално крварење: причини, ризици и барање медицинска помош

Доживувањето на неочекувано крварење помеѓу менструацијата може да биде причина за загриженост, честопати наречено интерменструално крварење или метрорагија. Од хормонални нерамнотежи до здравствени состојби, разбирањето на потенцијалните причини може да им помогне на жените да преземат проактивни чекори за подобрување на репродуктивно здравје.

Откривање на причините за абнормално вагинално крварење

Абнормалното вагинално крварење помеѓу менструацијата отстапува од нормалниот менструален циклус, кој обично трае 21 до 35 дена. Просечниот циклус трае од неколку дена до една недела. Секое крварење надвор од оваа временска рамка се смета за абнормално и може да произлезе од неколку фактори. Следниве се вообичаени причини за интерменструално крварење:

Хормонална нерамнотежа: флуктуациите на нивото на естроген и прогестерон, под влијание на фактори како што се дисфункционални јајници, проблеми со тироидната жлезда или започнување/запирање на апчиња за контрацепција, може да доведат до неправилно крварење. Дополнително, хормоналните промени за време на овулацијата може да предизвикаат некои жени да доживеат дамки.

Компликации во бременоста: спонтан абортус и ектопична бременост (кога оплодената јајце клетка се вградува во фалопиевата цевка наместо во матката) може да резултира со вагинално крварење. Ако сте бремени и имате какво било крварење, од клучно значење е итна медицинска помош.

Фиброиди: неканцерозните израстоци во матката, познати како миоми на матката, исто така можат да придонесат за абнормално крварење помеѓу менструацијата. Најчесто се случува кај жени кои родиле.

Реклама biskviti za deca

Инфекција: инфекциите што ги зафаќаат репродуктивните органи, како што се сексуално преносливи инфекции може да доведат до воспаление и крварење.

Рак: иако ретко, крварењето помеѓу менструацијата може да биде поврзано со рак на грлото на матката, вагината, матката или јајниците.

Ретки причини: други потенцијални фактори вклучуваат вметнување на предмети во вагината, екстремен стрес, дијабетес, нарушувања на тироидната жлезда и значително зголемување или губење на тежината.

Важноста од барање медицинска помош

Консултацијата со здравствен работник е клучна секогаш кога ќе се појави абнормално вагинално крварење. Навремената медицинска помош е особено важна за бремени жени кои имаат вагинално крварење. Доколку се придружени со тешки симптоми како болка, замор, вртоглавица или треска, може да биде потребна итна медицинска помош.

Дијагноза и третман

Корисно е да му дадете информации за вашите симптоми и да го следите вашиот менструален циклус на вашиот лекар. Обично се спроведуваат физички и карлични прегледи, а дијагностички тестови може да вклучуваат крвна слика. Третманот за абнормално вагинално крварење зависи од основната причина и може да варира од промени во животниот стил до хормонални интервенции или хируршки процедури.

Последиците од игнорирањето на абнормалното вагинално крварење

Игнорирањето на абнормалното вагинално крварење може да доведе до влошување на основната состојба и потенцијални опасни по живот последици, особено ако причината е инфекција, рак или друго сериозно нарушување. Барањето навремена медицинска интервенција е од клучно значење за да се спречат компликации и да се обезбеди соодветен третман.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button