Престанете да се подготвувате за иднината и живејте сега-8 принципи на Зен

Престанете да се подготвувате за иднината и живејте сега-8 принципи на Зен

 

Зен е едно од најважните вештини на кинескиот и целиот источноазиски будизам. Кој што им помага на луѓето да го најдат душевниот мир и смиреност. Еве неколку негови принципи:

1. Ако сакате некоја личност, тогаш нема да се мешате во нејзиниот личен живот. Вие нема да се осмелите да ги нарушите границите на нејзиниот внатрешен свет.

2. Престанете да мислите како да добиете љубов и почнете да ја давате. Давајќи -добивате. Тоа функционира така и никако поинаку.

3. Почнете да живеете. Престанете да се подготвувате за иднината и живејте сега.

4. Сите страдања во светот потекнуваат од фактот дека целосно забораваме дека треба да живееме и сме окупирани и зафатени со активности кои што  се сосема небитни за нашиот животот.

5. Ако сакате да живеете среќно, тогаш научете да ги прифаќате работите какви што се и да се сакате себе си такви какви што сте.

6. Направете што е можно повеќе грешки, но не правете ја истата грешка двапати. И така ќе пораснете.

7. Треба да знаете дека слободата е најголема вредност и ако љубовта не ви ја дава таа слобода, тогаш тоа не е љубов.

8. Секој подучува некој друг, каков тој треба да биде, за на крајот никој да не се чувствува задоволен.

Вашиот живот е само ваш и ничиј друг, па затоа направете го да биде најубав.


Лиа Барбун

Коментари