ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Што треба да знаете за живата во рибите и како да се заштитите?

Рибата е хранлив извор на енергија, богат со есенцијални омега-3 масни киселини и висококвалитетни протеини. Сепак, загриженоста за содржината на жива во одредени видови риби покрена прашања за нивната безбедност за консумирање.

Што е жива и како навлегува во рибите?

Живата е природен тежок метал кој се наоѓа во околината. Постои во различни форми, а метилживата е најчеста и токсична форма. Живата влегува во водните тела преку природни процеси како вулканска активност и ерозија. Потоа, поради бактериите, се претвора во метилжива и се апсорбира од водни организми, вклучително и риби, преку нивните жабри или како дел од нивната исхрана.

Потенцијалните ризици од консумирање на жива

Додека рибата генерално се смета за избор на здрава храна, одредени видови може да содржат високо ниво на жива. Конзумирањето риба со зголемено ниво на жива може да претставува ризик, особено за бремени жени, доилки и мали деца.

Метилживата може да го наруши развојот на нервниот систем кај фетусите и малите деца, што доведува до когнитивни и невролошки проблеми. Кај возрасните, високата изложеност на жива може да влијае на нервниот систем, бубрезите и кардиоваскуларното здравје.

Нивоа на жива во различни риби

Нивоата на жива варираат меѓу видовите риби, првенствено во зависност од нивната големина, возраст, исхрана и живеалиште. Поголемите грабливи риби имаат тенденција да акумулираат повисоки нивоа на жива поради нивните навики за хранење.

Примери на риби кои обично се поврзуваат со повисоки нивоа на жива вклучуваат ајкула, сабјарка, кралска скуша и слично. Од друга страна, рибите како лосос, ракчиња и конзервирана лесна туна обично имаат пониски нивоа на жива и се сметаат за побезбедни опции за редовна потрошувачка.

Симптоми на труење со жива

Изложеноста на метилжива во храната може да предизвика невролошки проблеми и проблеми во однесувањето, како следниве:

Насоки за правење информиран избор

За да ја минимизирате изложеноста на жива, а сè уште имате корист од хранливата вредност на рибата, разгледајте ги следниве упатства:

Информирајте се: запознајте се со нивоата на жива во различни видови риби. Владините агенции, како што се Агенцијата за заштита на животната средина (EPA) и Администрацијата за храна и лекови (FDA), даваат упатства и совети во врска со потрошувачката на риба. Останете информирани за препораките специфични за вашиот регион или земја.

Изберете опции со ниско ниво на жива: Одлучете се за видови риби за кои се знае дека имаат пониски нивоа на жива. Тие вклучуваат лосос, пастрмка, сардини, ракчиња, тилапија и сом. Овие риби се генерално безбедни за редовно консумирање и нудат здравствени придобивки.

Следете ги локалните совети: покрај националните препораки, внимавајте на сите локални предупредувања во врска со рибите фатени во одредени води. Во одредени региони може да дојде до контаминација поради индустриско загадување или други фактори.

Exit mobile version