ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Сезонско уживање: чиа пудинг со јагоди и пролетни вкусови

Овој вкусен рецепт ја комбинира нутритивната вредност на чиа семето со живописните вкусови на свежи јагоди и други сезонски додатоци.

Чиа семињата се богати со влакна и омега-3 масни киселини, додека разнобојните плодови додаваат природна сладост и излив на пролетна убавина. Без разлика дали се ужива како појадок или ужина, овој чиа пудинг не само што е вкусен, туку и преполн со хранливи состојки. Ајде да се нурнеме во овој едноставен и прекрасен рецепт кој ги слави вкусовите на сезоната.

Состојки:

  1. 1/4 чаша чиа семе
  2. 1 чаша бадемово млеко (или кое било друго растително млеко)
  3. 1 лажица јаворов сируп или мед (опционално, за сладост)
  4. 1/2 лажичка екстракт од ванила
  5. Свежи јагоди, исечени
  6. Свежи листови нане, за гарнир

Други пролетни додатоци по ваш избор (на пр. малини, боровинки, рендан кокос)

Инструкции

  1. Во сад измешајте ги семките од чиа, бадемовото млеко, јаворов сируп (ако користите) и екстрактот од ванила. Добро измешајте за да се обезбеди рамномерно распоредување на чиа семето.
  2. Оставете ја смесата да отстои околу 5 минути и потоа измешајте уште еднаш за да спречите згрутчување.
  3. Покријте го садот и ставете го во фрижидер најмалку 2 часа или преку ноќ, дозволувајќи му на чиа семето да ја впие течноста и да формираат конзистентност налик на пудинг.
  4. Откако ќе се стегне чиа пудингот, добро измешајте го за да се распаднат сите грутки и рамномерно да се распоредат семките.
  5. Поделете го чиа пудингот во чаши или чинии за сервирање.
  6. Наполнете ја секоја порција со парчиња свежи јагоди и сите други пролетни додатоци по ваш избор. Мала тајна: може да користите и темно чоколадо!
  7. Украсете со листови од свежо нане за да добиете боја и дополнителна свежина.
  8. Послужете веднаш и уживајте!
Exit mobile version