ОРГАНСКИ БИСКВИТИ ЗА БЕБИЊА И ДЕЦА, ДОСТАПНИ ВО МАРКЕТИТЕ НА ДМ

Зошто треба да почнете да практикувате плакнење на устата со масло?

Плакнењето на устата со масло е древна ајурведска практика која вклучува жабуркање со масло во устата, обично 10-20 минути. Се верува дека оваа едноставна, но ефикасна техника го промовира оралното здравје и обезбедува низа потенцијални придобивки. Во оваа статија, ќе го истражиме концептот на жабуркање со масло, неговите придобивки и ќе разговараме за најдобрите видови масло што треба да се користат за оваа практика.

Придобивки од плакнење на устата масло

Најдобри масла за плакнење на устата

Кокосово масло: кокосовото масло е едно од најпопуларните масла за плакнење на уста поради неговиот пријатен вкус и антимикробните својства. Содржи лауринска киселина, за која е докажано дека го инхибира растот на штетните бактерии во устата.

Масло од сусам: друго најчесто користено масло плакнење е маслото од сусам. Има силно антибактериско дејство и е богато со антиоксиданси, кои можат да помогнат во намалување на оралното воспаление.

Сончогледово масло: сончогледовото масло е опција со благ вкус што е лесно достапна. Содржи витамин Е, познат по своите антиоксидантни својства и може да обезбеди потенцијални придобивки за оралното здравје.

Маслиново масло: иако не се користи толку често како маслото од кокос или сусам, маслиновото масло сепак може да биде опција за плакнење на устата. Има антибактериски својства и содржи корисни антиоксиданси.

Exit mobile version