Овој вкусен рецепт ја комбинира нутритивната вредност на чиа семето со живописните вкусови на свежи јагоди и други сезонски додатоци.
Чиа семињата се богати со влакна и омега-3 масни киселини, додека разнобојните плодови додаваат природна сладост и излив на пролетна убавина. Без разлика дали се ужива како појадок или ужина, овој чиа пудинг не само што е вкусен, туку и преполн со хранливи состојки. Ајде да се нурнеме во овој едноставен и прекрасен рецепт кој ги слави вкусовите на сезоната.
Состојки:
- 1/4 чаша чиа семе
- 1 чаша бадемово млеко (или кое било друго растително млеко)
- 1 лажица јаворов сируп или мед (опционално, за сладост)
- 1/2 лажичка екстракт од ванила
- Свежи јагоди, исечени
- Свежи листови нане, за гарнир
Други пролетни додатоци по ваш избор (на пр. малини, боровинки, рендан кокос)
Инструкции
- Во сад измешајте ги семките од чиа, бадемовото млеко, јаворов сируп (ако користите) и екстрактот од ванила. Добро измешајте за да се обезбеди рамномерно распоредување на чиа семето.
- Оставете ја смесата да отстои околу 5 минути и потоа измешајте уште еднаш за да спречите згрутчување.
- Покријте го садот и ставете го во фрижидер најмалку 2 часа или преку ноќ, дозволувајќи му на чиа семето да ја впие течноста и да формираат конзистентност налик на пудинг.
- Откако ќе се стегне чиа пудингот, добро измешајте го за да се распаднат сите грутки и рамномерно да се распоредат семките.
- Поделете го чиа пудингот во чаши или чинии за сервирање.
- Наполнете ја секоја порција со парчиња свежи јагоди и сите други пролетни додатоци по ваш избор. Мала тајна: може да користите и темно чоколадо!
- Украсете со листови од свежо нане за да добиете боја и дополнителна свежина.
- Послужете веднаш и уживајте!