Гастроинтестинален систем

Кои се симптомите на улцеративен колитис и како се лекува?

Улцеративниот колитис е хронична воспалителна болест на цревата (IBD) која погодува милиони луѓе ширум светот.

Предизвикува воспаление и чир во слузницата на дебелото црево, што доведува до низа непријатни симптоми како што се абдоминална болка, дијареа и ректално крварење.

Причини

Точната причина за улцеративен колитис е непозната. Сепак, истражувачите веруваат дека тоа може да се должи на комбинација на генетски, еколошки и фактори на имунолошкиот систем.

Студиите открија дека лицата со семејна историја на улцеративен колитис имаат поголема веројатност самите да ја развијат оваа болест.

Дополнително, факторите на животната средина, како што се исхраната и пушењето, исто така може да играат улога во развојот на улцеративен колитис.

Реклама biskviti za deca

Симптоми

Симптомите на улцеративен колитис може да варираат во зависност од сериозноста и локацијата на воспалението.

Вообичаени симптоми вклучуваат абдоминална болка, дијареа, ректално крварење, губење на тежината, замор и треска.

Во тешки случаи, улцеративниот колитис може да доведе до компликации како што се опструкција на дебелото црево, перфорација на дебелото црево и зголемен ризик од рак на дебелото црево.

Опции за третман

Во моментов не постои лек за улцеративен колитис. Сепак, постојат неколку опции за третман за управување со симптомите и намалување на воспалението.

Лекови

Лековите обично се првата опција за третман за улцеративен колитис. Антиинфламаторните лекови како што се месаламин и кортикостероиди можат да помогнат да се намали воспалението и да се ублажат симптомите.

Имуносупресивните лекови како што се азатиоприн и метотрексат исто така може да се користат за да се потисне имунолошкиот систем и да се намали воспалението.

Биолошките лекови како што се инфликсимаб и адалимумаб, исто така, можат да бидат ефикасни во лекувањето на улцеративен колитис.

Овие лекови се насочени кон специфични протеини во имунолошкиот систем кои се одговорни за воспаление.

Студиите покажаа дека биолошките лекови можат да помогнат во индуцирање и одржување на ремисија кај пациенти со умерен до тежок улцеративен колитис.

Операција

Во некои случаи, може да биде неопходна операција за отстранување на дебелото црево и ректумот.

Ова е познато како колектомија. Колектомија може да се препорача ако лековите и другите третмани се неефикасни или ако постои висок ризик од компликации како што е рак на дебелото црево.

Ако искусите симптоми на улцеративен колитис, важно е да разговарате со вашиот матичен лекар и специјалист за да го одредите најдобриот начин на лекување за вашите индивидуални потреби.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button