Здравје кај децаКожа

Како да се справите со осип oд пелени кај вашите малечки?

Колку и да сте внимателни, вашето малечко веројатно во одреден момент ќе добие осип од пелена. Тоа се случува кај повеќето бебиња. Затоа, планирајте однапред. Научете како да третирате осип од пелена или, уште подобро, како да го спречите.

Осипот на пелена се јавува кога:

 • Предолго оставате влажна или валкана пелена
 • Вашето бебе има алергиска реакција на неговата пелена
 • Кожата на вашето бебе се трие на самата пелена
 • Вашето бебе има габична инфекција
 • Вашето бебе има бактериска инфекција

Бебињата почесто добиваат осип од пелена кога:

 • Растат, особено помеѓу 9 и 12 месеци
 • Спијат во пелени со измет
 • Имаат дијареа
 • Ќе почнат да јадат цврста храна
 • Примаат антибиотици

Третмани за осип на пелени

Овие производи имаат за цел да ја смират болната кожа на бебето или да создадат заштитна бариера -или и двете. Еве неколку опции за третман:

 • Крем или маст со цинк оксид или вазелин: намачкајте го вашето бебе пред да облечете чиста пелена.
 • Бебешка пудра: Чувајте ја подалеку од лицето на вашето бебе. Талкот или пченкарен скроб во прав може да предизвикаат проблеми со дишењето.
 • Антигабичен крем: Ако вашето бебе има габична инфекција, може да се користи антигабичен крем.
 • Локални или орални антибиотици: Ако вашето бебе има бактериска инфекција, може да се препишат локални или орални антибиотици.

Препорачливо е да ги прескокнете стероидните креми што се наоѓаат во аптеката (хидрокортизон), освен ако лекарот конкретно не препорача да ги користите. Неправилната употреба може дополнително да ја иритира кожата на вашето бебе.

Реклама biskviti za deca

Совети за третман на осип од пелени

Овие основни чекори можат да помогнат да се спречи осип на пелена:

 • Измијте ги рацете пред и по секоја промена на пелена.
 • Често проверувајте ја пелената на вашето бебе и менувајте ја веднаш штом ќе се навлажни или извалка.
 • Користете обична вода или благо средство за чистење за да ја исчистите кожата на вашето бебе. Нежно тапкајте го местото кое го чистите наместо да го триете.
 • Ако користите марамчиња, изберете благи без мириси или алкохол. Исто така можете да користите чиста, мека крпа за перење.

Во случај на потешки осип на пелени, земете ги предвид следниве мерки:

 • Обидете се со шише со шприц за добро да ја измиете областа, без да ја триете болната кожа.
 • Оставете го вашето бебе да остане без пелени колку што е можно повеќе. Проветрувањето на помага нивната кожа побрзо да зарасне. Најдобро е да го направите ова веднаш по движењето на дебелото црево за да избегнете неред.

Ако вашето бебе има треска или изгледа слабо. Ова може да бидат знаци на инфекција која бара медицинска помош.

Доколку гледате жолти испакнатини (пустули) исполнети со течност и области со кора во боја на мед. Ова може да укаже на бактериска инфекција, за која можеби ќе треба антибиотици за лекување.

Запомнете, секое бебе е уникатно, а третманот на осип со пелена може да варира. Од суштинско значење е внимателно да ја следите состојбата на вашето бебе и да се консултирате со лекар доколку е потребно.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button