Гастроинтестинален систем

Истражување: Микробиомот на цревата се менува во текот на денот и со годишните времиња

Половина од клетките во вашето тело не се човечки. А една нова студија сугерира дека многу од критичните фактори за вашето здравје осцилираат по час, ден, па дури и сезона.

Човечкото тело содржи околу 40 трилиони бактерии, вируси и габи. Тоа создава микробиом кој приближно одговара на бројот на човечки клетки, рече истражувачот д-р Амир Заринпар, асистент професор по гастроентерологија на Универзитетот во Калифорнија, Сан Диего. .

Неговиот тим откри дека микробите на цревниот микробиом постојано се менуваат во текот на денот. Дури и се менуваат со годишните времиња.

„Овие наоди нудат важни сознанија за улогата на променливиот микробиом на цревата“, рече Заринпар за време на брифингот за медиумите.

„Тие потенцијално можат да објаснат зошто сме предиспонирани за сезонски болести и дали микробиомот нè подготвува за тоа. И не само тоа, тие можат да влијаат на тоа како истражувачите го проучуваат микробиомот и како нашето истражување би можело да биде под влијание на овие варијации во микробиомот“.

Реклама biskviti za deca

Истражување

Заринпар треба да ги претстави наодите на 7 мај на состанокот во Чикаго. Наодите презентирани на медицински состаноци треба да се сметаат за прелиминарни сè додека не се објават во рецензирано списание.

Заради студијата, Заринпар и неговите колеги ги прегледале податоците за околу 20.000 примероци од столицата. Тие биле собрани како дел од глобалниот напор за истражување на микробиомот наречен American Gut Project.

Истражувачите го разгледаа специфичното време, датум и локација на секој примерок. Ги искористија тие податоци за да утврдат колку може да варира составот на цревниот микробиом. Истражувачите открија дека скоро 60% од сродните бактериски групи флуктуираат со различни 24-часовни циклус.

„Немаме јасна причина за тоа што придонесува за овие дневни флуктуации, но претпоставуваме дека исхраната и спиењето веројатно се главните придонесувачи за ова“, рече Заринпар.

„Ова е веројатно затоа што цревната средина е радикално различна во однос на достапноста на хранливи материи и вода и pH кога лицето спие, во споредба со откако ќе појадува.“

Сезонските флуктуации беа уште поизразени. При што одредени видови бактерии следеа еден од двата различни модели во текот на една година.

На пример, едно семејство на бактерии наречени протеобактерии постојано се спушташе на ниски нивоа во текот на зимата. Потоа постојано се зголемуваше до врвот во летото, рече Заринпар.

„Она што навистина не изненади е сезонската варијација. Не очекувавме дека сезоните ќе имаат таков огромен ефект“, истакна тој.

„Иако тоа е забележано во општества на ловци/собирачи во Африка, тоа не е пријавено во индустријализираните земји“, продолжи Заринпар. „Да најдеме ефект кој беше многу поизразен од дневната варијација навистина не изненади“.

Импликации

Сезонските флуктуации може да бидат под влијание на локацијата, климата, поленот, влажноста и другите фактори на животната средина, предложи тој. Овие наоди би можеле да понудат потенцијално објаснување зошто луѓето се поподложни на настинки и грип за време на одредени сезони, бидејќи е познато дека микробиомот влијае на имунолошкиот одговор.

Флуктуирачкиот микробиом, исто така, игра улога во тоа како лековите се метаболизираат. Затоа може да ги промени резултатите од клиничките испитувања, истакна Заринпар.

„Како лекари и како научници, секогаш се прашуваме зошто одредени пациенти реагираат на некои лекови подобро од другите. Мислам дека во однос на извршувањето на клиничките испитувања, важно е да се запамети дека, особено ако постои широка, повеќегодишна студија, можеби може да има сезонски варијации како одговор на лекот“, рече тој.

„Интересна работа за која размислувавме е дека одговорите на пациентите на вакцината за Ковид се разликуваат врз основа на тоа во кое време од денот ја примиле вакцината“, додаде Заринпар. „Секако, бидејќи микробиомот е огромно влијание на имунолошкиот одговор, се прашуваме дали овие варијации имаат улога во нешто како одговор на вакцината“.

Ова може да објасни зошто студиите за потенцијалните придобивки од пробиотиците и пребиотиците завршија со променливи резултати, рече Заринпар.

Show More
бисквити за бебе

Related Articles

Back to top button