Популарните додатоци во исхраната би можеле да стојат зад вашите алергиски реакции.
Алергените може да се кријат во низа додатоци, од бои во прав со витамин Ц до некои витамини што се користат во производите за коса и други производи, рече д-р Алисон Ерлих, на годишниот состанок на Американското здружение за контактен дерматитис.
„Генерално, нашите пациенти не ни кажуваат какви додатоци земаат, Додатоците против стареење, спиење и губење/контрола на тежината се меѓу најпопуларните.“, вели Ерлих, дерматолог од Вашингтон.
Анкетите покажаа дека многу пациенти не разговараат за употребата на суплементи со нивните доктори. Делумно затоа што веруваат дека тие не би ја одобриле нивната употреба и дека пациентите не се едуцирани за додатоците.
„Ова е дефинитивно област за која треба да се обидеме да дознаеме повеќе“.
Регулирањето на додатоците во исхраната доаѓа преку Законот за здравје и образование за додатоци во исхраната од 1994 година. Тој ги дефинираше додатоците во исхраната како категорија на храна, а не како лекови. Додатоци во исхраната може да бидат витамини, минерали, билки и екстракти.
„Нема голема безбедност околу тоа како суплементите доаѓаат на пазарот. Не е одговорност на производителот да ги тестира овие производи и да се увери дека се безбедни. Кога ќе бидат повлечени од пазарот, тоа е затоа што безбедносните извештаи се враќаат до ФДА. Следствено, детална историја на употреба на додатоци е важна, бидејќи може да открие можни алергени како причина за претходно неидентификувани реакции“.
Ерлих сподели случај со пациент кој тврдел дека имал реакција на производ „сличен на Prevage“ кој бил означен како крем против брчки. Меѓу состојките на производот е наведен идебенон, синтетичка верзија на популарниот антиоксиданс познат како коензим Q10.
Внимавајте на витамини
Друг потенцијален извор на алергии се додатоците на витамин Ц. Тој станаа особено популарни за време на пандемијата бидејќи луѓето бараа дополнителна поддршка на имунолошкиот систем, истакна Ерлих.
„Каков вид на витамин Ц производ земаат нашите пациенти е важно. На пример, некои прашоци со витамин Ц содржат средства за боење, како што е кармин, црвена боја која доаѓа од исушени и здробени лушпи од некои бубачки. Некои, исто така, содржат желатин, кој може да предизвика алергиска реакција кај луѓето со алфа-гал синдром“.
Општо земено, витамините растворливи во вода како што се витамините Б1 до Б9, Б12 и Ц имаат поголема веројатност да предизвикаат моментална реакција. Витамините растворливи во масти, како што се витамините А, Д, Е и К, имаат поголема веројатност да предизвикаат задоцнета реакција на алергиски контактен дерматитис (ACD).
Билките и зачините можат да делуваат и како алергени. Куркумата е зачин кој стана популарна состојка, рече Ерлих. Куркумата и куркуминот (кои се наоѓаат во куркумата) може да се користат за бојата, како и за ароматизирање. Но, се поврзани со алергиски реакции. Друг популарен хербален додаток, гинко билоба, се продава како производ кој ја подобрува меморијата. Достапно е во форма на таблети и во билни чаеви.
„Навистина е важно да се размислува за тоа какви билни производи земаат нашите пациенти, не само во форма на таблети. Треба да го прошириме нашето знаење за тоа во што се наоѓа во билките“.